Pavle I od Konstantinopola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arhiepiskop Pavle I Ispovjednik ({{lang-el|Νέας Ρώμης Παύλος the A, ? - 350) je bio arhiepiskop Konstantinopolja, čije je stolovanje nekoliko puta prekidano zbog borbi sa arijancima.

Prije izbora na mjesto arhiepiskopa je bio episkop Soluna. Na mjesto arhiepiskopa je izabran godine 337. nakon smrti arhiepiskopa Aleksandra. U to je vrijeme rimski car Konstancije II, pristaša arijanstva koji je vladao istočnim dijelom Carstva, bio u Antiohiji. Bijesan što ga nitko nije pitao za mišljenje, organizirao je sinod arijanskih episkopa, koji su svrgnuli Pavla i na njegovo mjesto 339. postavili Euzebija Nikomedijskog. Pavle se sklonio u Rim koji nije bio pod Konstancijevom vlašću, te za svoje stavove primio podršku od pape Julija I.

Nakon Euzebijeve smrti 342. se Pavle, uz podršku pape Julija i vratio u Konstantinopolj gdje je preuzeo arhiepiskopsku dužnost, ali ga je Konstancije ponovno prognao i za novog arhiepiskopa postavio Makedonija. Četiri godine kasnije ga je Konstancije na pritisak svog suvladara Konstansa I vratio na mjesto arhiepiskopa.

Međutim, kada je Konstans I ubijen, Euzebije je izgubio zaštitu. Tada je svrgnut i prognan u grad Kukuz u Armeniji. Tamo su ga, prema predaji, arijanci zadavili prilikom liturgije.

Sources[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Aleksandar
Euzebije Nikomedijski
Makedonije I
Arhiepiskop Konstantinopola
337–339
341–342
346–350
Slijedi:
Euzebije Nikomedijski
Makedonije I
Makedonije I