Paul Signac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paul Signac
poentilizam · neoimpresionizam
Biografske informacije
RođenjePaul Victor Jules Signac
11. studenog 1863.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt15. kolovoza 1935.
Francuska Pariz, Francuska
SupružnikBerthe Roblès
PartnerJeanne Selmersheim-Desgrange
DjecaGinette Signac
Opus
MentoriÉmile Bin
Znamenita djela
Influencija

Paul Victor Jules Signac (Pariz, 11. studenog 1863.Pariz, 15. kolovoza 1935.) je bio francuski postimpresionistički slikar koji je, radeći sa Georgesom Seuratom, razvio stil poentilizam. Rođen u Parizu, Signac je s 18 godina odustao od studija arhitekture i odlučio postati slikar nakon što je prisustvovao izložbi Monetovih dijela. Godine 1884. pomogao je u osnivanju Salon des Indépendants, gdje upoznaje Moneta i Seurata. S potonjim će razviti postimpresionističku tehniku poentilizma, koja će ubrzo postati osnovica neoimpresionizma. Neoimpresionizam je zadržao tehniku svojih prethodnika, ali je prilikom primjene iste koristio precizno plasiranje točkica umjetsto pomalo intuitivnog prikaza same impresije, koja ostaje osnovica u oba pravca. Signac je na svojim akvarelima ovu tehniku koristio mnogo slobodnije od Seurata. Nakon 1886., Signac je redovno izlagao u Salon des Indépendants, a kao pomorac je proputovao europske obale, koje je prikazao na svojim platnima. U kasnijim godinama je slikao prikaze iz francuskih gradova.

Izuzev umjetničkog, Signac se bavio i teorijskim radom te je napisao mnoge knjige o slikarstvu, među kojima je i studija D'Eugène Delacroix au néo-impressionnisme iz 1899. godine.

Godine 1892., oženio se Berthom Roblès u Parizu. Tokom 1913., napustio je suprugu i ostavio joj dio svojih nekretnina te se smjestio s ljubavnicom Jeanne Selmersheim-Desgrange, koja će mu roditi kći Ginette. S Roblèsovom je do kraja života ostao prijatelj. Godine 1927., priznao je Ginette kao svoju zakonitu kći.

Umro je 1935. godine u Parizu od posljedica sepse. Kremiran je tri dana nakon smrti i pokopan na groblju Père Lachaise.