Palmyra (atol)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Palmyre

Atol Palmyra je nenastanjen atol površine 12 km² (4,6 kvadratnih milja) u Sjevernom Pacifiku smješten na 5°52′N 162°6′W. Palmyra je jedan od Sjevernih Linijskih otoka (jugoistočno od Grebena Kingman i sjeverno od kiribatskih Linijskih otoka), smješten gotovo točno na jugu od Havajskih otoka, otprilike na pola puta između Havaja i Američke Samoe. Ima obalu od 14,5 km (9 milja) te pristanište zvano West Lagoon. Sastoji se od grebena, dvije plitke lagune i oko 50 pješčanih i stjenovitih otočića pokrivenih vegetacijom — uglavnom stablima kokosa, Scaevola, i visokim Pisonia drvećem. Većina otočića je spojena. Iznimke su Sand Island na zapadu i Barren Island na istoku. Najveći otok je Cooper Island na sjeveru, a iza njega Kaula Island in na jugu. Sjeverni luk otočja čine Strawn Island, Cooper Island, Aviation Island, Quail Island i Whippoorwill Island, koje na istoku prate Eastern Island, Papala Island i Pelican Island, a na jugu Bird Island, Holei Island, Engineer island, Marine Island, Kaula Island, Paradise Island i Home Island (u smjeru kazaljke na satu). Prosječne godišnje padaline iznose 175 inča.

Palmyra je inkorporirana, ali neorganizirana teritorija u sklopu SAD. Nalazi se u vlasništvu The Nature Conservancy, organizacije za zaštitu okoliša, ali administrativnu pripada Uredu za otočne poslove pri Sekretarijatu unutrašnjih poslova te se njome upravlja iz Washingtona. Teritorijalne vode (12 nm od obale) su proglašene Nacionalnim prirodnim rezervatom Palmyra i njima upravlja Služba za ribarstvo i divljač.

Na otoku trenutno nema nikakve ekonomske aktivnosti. Jedini stanovnici su grupa od 4-20 naučnika i dobrovoljaca koja je sagradila nekoliko bungalova. Plaže su natrpane smećem s brodova, a dio ih je zatvoren zbog neeksplodirane municije iz doba drugog svjetskog rata.

Otok je godine 1798. otkrio američki kapetan Edmund Fanning dok je sa svojim brodom Betsy putovao u Aziju. Ime je dobio po brodu Palmyra koji se na njemu nasukao 7.11. 1802. Godine 1859. otok su anektirale SAD, a godine 1862. Kraljevstvo Havaji, pa su godine 1898. nakon aneksije Havaja ponovno prešle u američki posjed. Godine 1934. nad atolom je upravu preuzela američka ratna mornarica, a bivši privatni vlasnici zemljišta su u posjed došli tek kada su godine 1947. dobili parnicu na Vrhovnom sudu. Kada su Havaji godine 1959. postali savezna država SAD, Palymra je izdvojena kao posebna savezna teritorija.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]