Noboru Takeshita

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je japansko ime; porodično ime je Takeshita.


Noboru Takeshita
竹下 登
Noboru Takeshita
46. premijer Japana
Na položaju
6. novembar 1987 – 3. jun 1989
MonarhShōwa
Akihito
PrethodiYasuhiro Nakasone
SlijediSōsuke Uno
Lični detalji
Rođenje(1924-02-26)26. 2. 1924.
Kakeyama, Shimane, Japan
Smrt19. 6. 2000. (dob: 76)
Minato, Tokyo, Japan
Politička strankaLiberalna demokratska partija
Alma materUniverzitet Waseda
Religijabudizam (Jōdo Shinshū)
Potpis

Noboru Takeshita (竹下 登 Takeshita Noboru?, 26. februar 1924 – 19. jun 2000) bio je japanski političar koji je služio kao premijer Japana od 1987. do 1989. godine.

Takeshita se politikom počeo baviti nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, u kome je bio služio u carskoj vojsci. Godine 1951. je izabran za lokalnog vijećnika u prefekturi Shimene, a godine 1958. za zastupnika u Dijeti gdje će ostati do smrti. Tamo se priključio Liberalnoj demokratskoj partiji i postao član moćne frakcije koju je vodio budući premijer Kakuei Tanaka. Njih dvojica su postali bliski prijatelji i suradnici, razvivši izuzetno efikasan sistem "podmazivanja" birača koji je njima i LDP-u donosio veliku količinu glasova, ali također stekli reputaciju sklonosti korupciji. Takeshita je godine 1985. nakon Tanakinog moždanog udara preuzeo vodtsvo frakcije. Takeshita je u dva navrata - od 1979. do 1980. te od 1982. do 1986. godine - služio kao ministar financija, te je igrao važnu ulogu u nametanju Japana kao industrijske velesile, ali i politici snažnog jena, koja se odrazila kroz znameniti sporazum iz Plaze 1985. godine, u čijem je donošenju igrao važnu ulogu.

Premijerom je postao nakon što je njegov prethodnik Yasuhiro Nakasone podnio ostavku poslije neuspjelog pokušaja da uvede porez na dodanu vrijednost. Takeshitin mandat, tokom koga je postao posljednji premijer za vrijeme dugogogodišnje vladavine cara Hirohita, je obilježilo priznanje da je Japan vodio agresivni rat, ali i uvođenje prvog poreza na potrošnju. Takeshita je na kraju morao podnijeti ostavku zbog umiješanost u tzv. Recruitov skandal, koji je također bio dotakao njegovog prethodnika Nakasonea. Usprkos svega, Takeshita je zadržao vodstvo nad frakcijom, kao i reputaciju "šoguna iz sjene" koji će biti mentorom brojnim budućim premijerima.