Nikodim

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Isus i Nikodim

Nikodim (gr. Νικόδημος) je biblijska ličnost, jevrejski sveštenik (farisej) i član sinedriona koji je poslan da prouči Isusovu nauku.

Njegova besjeda sa Isusom Hristom opisana je kod jevanđelista Jovana:

Isus reče mu: "Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstvo Božije".

Reče Nikodim njemu: "Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?"

Odgovori Isus: "Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije. Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je. Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi."

– Jevanđelje po Jovanu, glava 3

Nakon nezadovoljstva prvosveštenika i fariseja što nije Isusa priveo k njima, on je otvoreno ustao protiv njih (Jovan VII, 32, 45 — 53). Posle stradanja i Hristove smrti, pomogao je Josifu Arimatejeskom pri skidanju Hristovog tijela sa krsta i pogrebenja (Jovan XIX, 38 — 42). Po crkvenom predanju primio je krštenje od apostolâ. Judeji su ga udaljili iz sinedriona i Jerusalima. Potom je živeo u domu svog rođaka Gamalila izvan Jerusalima, gde je i skončao.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона, електронско издање на више компакт дискова, Мультимедиа-издательство „Адепт“, Москва, 2002.