Nana (manga)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nana

Prvi svezak mange
ナナ
(Nana)
Žanranime, drama, romansa, glazba, komedija, kriška života
Manga
AutorAi Yazawa
IzdavačShueisha
Izdavač na engleskom jezikuMadman Entertainment
MagazinCookie
Datum izlaska2000.zaustavljeno
Brojevi21
Anime serija
Nana
RedateljKentaro Otani
StudioTBS
Emitiranje3. rujna 2005.još traje
Trajanje113 min.
Anime serija
Nana 2
RedateljKentaro Otani
StudioToho Company
Emitiranje9. prosinca 2006.još traje
Trajanje130 min.
Anime serija
RedateljMorio Asaka
ScenaristKazayuki Fudeyasu, Tatsuhiko Urahata, Tomoko Konparu
StudioMadhouse Studios
LicencaViz Media
MrežaNTV, Animax
Emitiranje5. travnja 2006.27. ožujka 2007.
Broj epizoda47
Trajanje22 min.

Nana (japanski ナナ) je japanska manga koju je napisala i ilustrirala Ai Yazawa, a objavljena je 2000. u časopisu Cookie. Radnja se odvija oko dvije naslovne junakinje istog imena: mlade Nane Komtasu koja se iz malenog gradića preseli u Tokio kako bi sljedila svojeg dečka i prijatelje sa sveučilišta, sa nadom da ostvari svoj san; te Nane Osaki koje je bila u popularnom punk bendu te se isto preseli u Tokio kako bi postala slavna pjevačica. Dvije Nane se sretnu u vlaku na putu prema gradu. Kasnije se ponovno sretnu i žive zajedno kao stanarice u istom stanu. Serija prati njihovo prijateljstvo i pokušaje da ostvare snove.

Autorica Yazawa se razbolila usred pisanja stripa, što je prekinulo isti.[1] Iako je objavljena vijest da se u travnju 2010. vratila kući iz bolnice, nepoznato je da li će manga ikada biti nastavljena.[2]

Po mangi su snimljena i dva uspješna igrana filma 2005., a 2006. se pojavila i anime serija koju je režirao Morio Asaka. Serija ima sveukupno 47 epizoda te je završila sa emitiranjem 2007. Zbog toga što je anime pratio radnju iz mange, serija je ostala nedovršena zaustavljanjem objavljivanja druge sezone mange.

Radnja[uredi | uredi kod]

Nana Osaki je punk pjevačica koja se želi probiti sa svojim bendom, zvanim Black Stones (skraćenica BLAST), u kojem je njen dečko, Ren, basist. Nana i Ren su živjeli zajedno kao ljubavnici od kad je imala 16 godina. Kada Ren dobije priliku otići u Tokio kao zamjena za člana popularnog benda, Trapnest, Nana izabire svejedno nastaviti sa BLAST-om, a ne slijediti ga. Ambiciozna, ona naposljetku odlazi i sama u Tokio sa 20 godina kako bi započela vlastitu glazbenu karijeru.

Nana Komatsu (druga Nana) živi u malenom gradići, ima naviku zaljubiti se na prvi pogled, te se oslanja da joj drugi ljudi pomognu. Kada njeni prijatelji i dečko odlaze u Tokio, onda odluči slijediti ih nakon godinu dana pošto je sa 20 godina sakupila dovoljno novaca.

Dvije Nane se slučajno sretnu u vlaku na putu prema Tokiju. Nakon serije slučajnosti, unajme stan pod brojem 707 ("nana" znači sedam na japanskom). Usprkos različitim osobnostima, međusobno se poštuju i postanu prijateljice.

Dok BLAST skuplja popularnost svojim nastupima, dvije Nane nailaze na probleme, pa i ljubavne. Jedna traži slavu i priznanje, a druga ljubav i sreću.

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

  • Midori Kawana - Nana Komatsu
  • Romi Park - Nana Osaki
  • Akira Ishida - Shinichi Okazaki
  • Anri Katsu - Naoki Fujieda
  • Aya Hirano - Reira Seizawa
  • Fumiko Tachiki - Ginpei
  • Hiroki Takahushi - Shoji Endo
  • Junichi Suwabe - Kyosuke Takakura
  • Megumi Kojima - Sachiko Kawamura
  • Tomokazu Seki - Nobuo Terashima
  • Toshiyuki Morikawa - Takumi Ichinose

Kritike[uredi | uredi kod]

Romantična drama je žanr koji se lako može srozati u svoju jeftiniju, ružniju sestru: sapunicu. Na sreću, Nana je jedna od rijetkih kvalitetnih produkcija koje nikada ne dolaze blizu standarda sapunice. Od početka do kraja, ova serija iskorištava sve svoje potencijale koje ima, sa najboljim mogućim rezultatima...Nana bi ipak bila puno bolja da barem ostavlja mali dojam dovršenosti. Serija doslovno iznenada završava usred ničega, sa dva velika zapleta koja se ne razrješavaju.

– Talewear[3]

Fiktivne ili ne, postoje neke emocije koje odzvanjaju na univerzalnoj razini. Kada gledam seriju, katkad se uhvatim u trenutku i pomislim: "Hej, osjetio sam takve osjećaje prije! Razumijem kroz što oni prolaze." Iako su takvi osjećaju rijetki, kada ih iskusim, znam da gledam nešto odlično...Ovaj show ima neke od najuvjerljivih likova od animea Honey and Clover, Planetes i Beck. Istina je da ne postane svatko rock zvijezda, ali ozbiljno mogu zamisliti da neki od ovih likova mogu biti moji susjedi...Kraj ostavlja otvorena vrata za drugu sezonu, ali ja sam više nego zadovoljan vožnjom koju sam imao. Iako neće svatko uživati u količini melodrame ovdje, ja vam kažem dajte Nani priliku kako bi vidjeli da li može dirnuti vaše srce na isti način kao što je to učinila sa mnom.

– Shadowmage[4]

NANA je jedna od najboljih anime adaptacija mangi koje sam vidjela u zadnjih par godina. Ritam je spor, stil je tu, glasovne uloge su odlične a glazba uzima središnje mjesto...Nijedna od tih djevojaka nije stereotipna, i štoviše, svi mi znamo nekog poput njih. (Ili smo možda jedna od njih?) U svakom slučaju, likovi su delikatno postavljeni. Nikada u seriji ne dobijemo izravnu deklaraciju ijedne karakteristike - uvijek se tek suptilno opipavaju na profinjene načine.

– Melissa Sternenberg[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Nana's Ai Yazawa Puts Manga on Hold Due to Illness”. Anime News Network. 26. lipnja 2009. Pristupljeno 2. veljače 2013. 
  2. „Nana Manga Creator Ai Yazawa Returns from Hospital”. Anime News Network. 30. svibnja 2010. Pristupljeno 2. veljače 2013. 
  3. Talewear (25. rujna 2007). „Nana - Recenzija”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-05. Pristupljeno 3. veljače 2013. 
  4. Shadowmage. „Nana - Recenzija”. nihonreview.com. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-15. Pristupljeno 3. veljače 2013. 
  5. Melissa Sternenberg. „Nana - Recenzija”. THEM Anime Reviews 4.0. Pristupljeno 3. veljače 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]