Nadia Comăneci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nadia Comăneci 1977.
Osvojene medalje
Gimnastika
Olimpijske igre
Zlato Montreal 1976. Pojedinačni višeboj
Zlato Montreal 1976. Dvovisinski razboj
Zlato Montreal 1976. Greda
Srebro Montreal 1976. Momčadski višeboj
Bronca Montreal 1976. tlo
Zlato Moskva 1980. Greda
Zlato Moskva 1980. Tlo
Srebro Moskva 1980. Momčadski višeboj
Srebro Moskva 1980. Pojedinačni višeboj

Nadia Elena Comaneci (12. studenog 1961) je rumunjska gimnastičarka, osvajačica 5 zlatnih olimpijskih medalja. Prva je gimnastičarka u povijesti koja je na olimpijskom natjecanju osvojila maksimalnu moguću ocjenu, 10.

Početak sportske karijere[uredi | uredi kod]

Comaneci je počela s treningom gimnastike u šestoj godini života, u grupi poznatog trenera Béla Károlyia, koji je tih godina pokrenuo gimnastičku školu. Bila je sretna okolnost da je Nadia živjela u neposrednoj blizini, te nije kao većina ostalih polaznika škole morala putovati iz drugih gradova. S devet godina je počela s prvim natjecanjima, a sa 10 je već nastupala na međunarodnim natjecanjima.

Prvi veći međunarodni uspjeh je došao već u 13. godini života, na Europskom prvenstvu, kada je pobijedila u višeboju te svim ostalim pojedinačnim disicplinama osim na tlu, gdje je bila druga. Te 1975. godine je već bila proglašena gimnastičarkom godine. Kasnije će naslov europske prvakinje u višeboju ponoviti još dva puta (1977 i 1979), postavljajući time još jedan rekord.

Olimpijski uspjesi[uredi | uredi kod]

U svojoj 14-toj godini Comaneci postaje zvijezdom Olimijskih igara u Montrealu 1976. Vježba na dvovisinskom razboju prva je u povijesti OI ocijenjena maksimalnom ocjenom 10, a takav standard je ponovila u još 6 vježbi. Na tim je Igrama ostvarila ukupno 5 medalja, od toga zlata u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom natjecanju te broncu u vježbi na tlu. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u povijesti.

Na Igrama u Moskvi 1980 ponovno briljira, osvajajući zlato na gredi i tlu (na tlu je podijelila prvo mjesto s Nellie Kim), te još dva srebra: u ekipnom natjecanju te u višeboju.

Godine nakon natjecanja[uredi | uredi kod]

1981. godine, za vrijeme eksibicijske turneje po SAD-u prebjegao je i tražio azil njen trener sa suprugom. Po povratku u Rumunjsku Comaneci je stavljena pod prismotru tadašnjeg Ceauşescuovog režima zbog bojazni da bi i ona mogla prebjeći. Zabranjena su joj putovanja izvan zemlje, te se posvetila odgoju i treningu rumunjskih gimnastičarki.

U studenom 1989. godine, nekoliko tjedana prije revolucije i svrgavanja diktatorskog režima, Comaneci bježi iz Rumunjske s grupom državljana, te traži i dobija dozvolu za boravištem u SAD.

U SAD-u se bavi promotivnim aktivnostima, reklamira gimnastičke sprave i treninge, radi kao fotomodel. Godine 1994. zaručuje se s gimnastičarom Bart Connerom, kojeg je prvi puta upoznala još 1976. godine, te se nekoliko godina kasnije za njega i udaje. 2001. godine Comaneci dobija američko državljanstvo.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • U njenu čast je jedan element na dvovisinskom razboju dobio njeno ime, comaneci. Taj element je i danas rezerviran samo za najkvalitetnije gimnastičarke, zbog težine izvedbe.
  • Tokom Igara u Montrealu korišten je semafor za prikaz ocjena koji je imao mogućnost prikaza samo jednog cijelog broja i jedne decimale. Kad je Comaneci dobila ocjenu 10.0, ta je ocjena na semaforu bila prikazana kao 1.0. Mlada 14-godišnjakinja je potpuno zbunjena u prvi čas pomislila da je dobila ocjenu 1.0 a ne 10.0, te bila razočarana ocjenom.