Nabonasar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nabonassar (također Nabonasser, Nabu-nasir, Nebo-adon-Assur ili Nabo-n-assar) je osnovao kraljevstvo Babilonu godine 747. pne. kojeg neki stručnjaci smatraju pretečom Novog Babilonskog Carstva. U to doba je Asirsko Carstvo bilo u rasulu zbog građanskog rata i uspona susjedne države Urartu. Vojni komandant je sljedeće godine (746. pne.) preuzeo vlast u Asiriji i uzeo ime Tiglath-pileser III. Ubrzo nakon toga Babilon je pao pod asirsku vlast, a Nabonassar nastavio vladati kao vazalni kralj 14 godina, sve do 734. pne.

U doba Nabonassarove vladavine je započelo pisanje glinenih pločica koje će s vremenom postati velika zbirka pod nazivom Babilonska kronika, a koje sadržavaju kontinuirane zapise o događajima vezanim uz vladavine pojedinog vladara.

Grčki astronom Klaudije Ptolemej je započeo eru, tj. odredio očlu za kronološke proračune upravo u prvoj godini Nabonassarove vladavine, tj. na prvi dan Nove godine u egipatskom kalendaru: to je bila srijeda 26.2. 747. pne. u proleptičkom julijanskom kalendaru. Na taj je dan započela Nabonasarova era (AN - Anno Nabonassari). Ptolemej je to odlučio, jer je to bika prva vladavina koja je sadržavala astronomske podatke koje je mogao koristiti[1], te su je koristili kasniji astronomi, ali ne i sami Babilonci.

  1. James Evans (1998) History & Practice of Ancient Astronomy. p. 176. Oxford U. Press. ISBN 0-19-509539-1

V. također[uredi | uredi kod]