NK Imotski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
NK Imotski
Nogometni klub Imotski
NK_Imotski_Grb.jpg
Općenito
Liga 2. HNL
Osnivanje 1991.
Stadion Gospin dolac
(3.500 gledatelja)
Ličnosti
Trener  HRV Mirko Grabovac
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

NK Imotski je nogometni klub iz Imotskog.

Povijest[uredi | uredi kod]

Nogometni klub Imotski je osnovan na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, na dan pogibije Josipa Jovića na Plitvicama. Prvi predsjednik kluba bio je Ante Đuka - Kris. Ipak, klub je sljedbenik Mladosti iz Prološca osnovane 1974. godine, kasnije nazvane Imotska krajina. Imotski je s Imotskom krajinom u sezoni 2001./2002. zamijenio trećeligaški rang natjecanja drugoligaškim, jer Proložani nisu imali dovoljno novca za taj nivo natjecanja.

Najteže je bilo upravo 2002. godine, za opstanak u 2. HNL, kada je klub uspio, nakon sto je Marinko Boban preuzeo klub, u 15 kola sustići prednost Žminja od 14 bodova.

U sezoni 2011./2012. klub je ostvario najviši plasman u povijesti, 5. mjesto u 2. HNL. Sezonu kasnije klub je ispao u 3. HNL - Jug, ali je i osvojio županijski kup, te se kvalificirao u pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa.

Stadion[uredi | uredi kod]

Gospin Dolac, povijesni ambijent podno Topane.

Gospin dolac naziv je dobio po zavjetnoj crkvici Gospe od Anđela koja se nalazi u njegovoj blizini. Nalazi se u vrtači podno imotske kule Topane, s koje se nakon oslobođenja od Turaka dometom topa određivala granica između Hrvatske, u to vrijeme u okviru Habsburške monarhije, i Osmanlijskog Carstva.
Po prvobitnim je planovima trebao biti izgrađen za potrebe Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, ali gradnja je počela tek 1987. i trajala je dvije godine. Specifično zdanje kapaciteta je tri tisuće sjedaćih, te oko tisuću stajaćih mjesta.

Grb[uredi | uredi kod]

Grb NK Imotskog sastoji se od hrvatske šahovince unutar koje se nalazi Topana, koja asocira na grad Imotski. Šahovnica i Topana su obavijeni bijelom kružnicom u kojoj piše nogometni klub Imotski.

Športska oprema[uredi | uredi kod]

Igrači Nogometnog Kluba Imotski nose bijele (glavne tj. domaće) dresove marke Kappa. Na poleđini dresova pišu brojke igrača crnim slovima. Hlačice su također bijele boje, na lijevoj nogavici je znak marke Kappa a na desnoj broj igrača (isti kao na majici).

Gostujući dresovi (ponekad ih se koristi i doma) nogometnog kluba Imotski su marke Kappa. Gornji dio je cijeli crven. S prijeda dres na sebi nema nikakvih natpisa, dok na poleđini se nalaze brojevi igrača napisani bijelom bojom. Hlačice su bijele boje na kojima nepiše ništa.

Navijači[uredi | uredi kod]

Navijači nogometnog kluba Imotski su Galantari. Naziv su dobili po Matanu i ostalim galantarima iz popularne serije "Prosjaci i sinovi". Već desetak godina prate klub, a od lipnja su službeno organizirani kao Udruga građana, na čelu s predsjednikom Markom Popićem.

GZG u Vukovaru


Poznati igrači[uredi | uredi kod]

Poznati treneri[uredi | uredi kod]

Poznati igrači i treneri koji su bili trenerima u NK Imotskom.

Izvori i referencije[uredi | uredi kod]

  1. Sandro Tomić okončava karijeru u Imotskom, imotskenovine.hr, 25. srpnja 2008., preuzeto 30. siječnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]