Muhamed al-Kaim Bi-Amrilah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Muhamed al-Kaim Bi-Amrilah (arapski: محمد القائم بأمر الله‎; Muhammad al-Qaim Bi-Amrillah; 893 - 17. maj 946) bio je drugi po redu fatimidski kalif Ifrikije koji je vladao od 934. do 946. godine, odnosno dvanaesti imam po ismailitskom vjerovanju.

Rodio se pod imenom Abd ar-Rahman u Salamiji u Siriji. Otac mu je bio ismailitski vođa Ubayd Allah al-Mahdi Billah koji je 910. preuzeo vlast u Ifrikiji, proglasivši se kalifom i osnovavši dinastiju Fatimida. Al-Kaim je za prijestonasljednika proglašen 912. Ocu je pomagao u gušenju pobuna, ali i u dva neuspješna pohoda na Egipat (914-915. i 919-921. godine).

Oca je naslijedio 934. godine. Otada više nije napuštao svoju palaču Mahdia. Za vrijeme vladavine je konsolidirana fatimidska vlast nad Siciliju i poduzeti brojni pohodi na Kalabriju i obale Francuske i Italije. Godine 944. je izbio veliki ustanak pod vodstvom haridžitskog vođe Abu Jezida, koji je ujedinio berberska plemena te osvojio skoro cijelu Ifrikiju. Al-Kaim se uspio održati u Mahdiji; ustanak je 947. uz pomoć mornarice ugušen, ali ne prije nego što je Al-Kaim umro. Naslijedio ga je sin Ismail al-Mansur.


Eksterni linkovi i izvori[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Ubayd Allah al-Mahdi
Fatimidski kalif
934–946
Slijedi:
Al-Mansur