Monty Python and the Holy Grail

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Monty Python and the Holy Grail
Originalni filmski poster
RežijaTerry Gilliam
Terry Jones
ProducentMark Forstater
Michael White
ScenarioMonty Python skupina
UlogeGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
MuzikaDe Wolfe
Pjesme:
Neil Innes
FotografijaTerry Bedford
MontažaJohn Hackney
StudioMichael White Productions
Python (Monty) Pictures
National Film Trustee Company
DistribucijaEMI Films (UK)
Cinema 5 Distributing (US)
Datum(i) premijere9. IV 1975.
Trajanje91 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet400.000 $
Monty Python and the Holy Grail na Internet Movie Database

Monty Python i Sveti gral (engleski Monty Python and the Holy Grail) britanska je filmska komedija iz 1975. koju je zajedno napisala skupina Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin) a režirali Jones i Gilliam. Snimljena je tijekom pauze između treće i četvrte sezone popularne humoristične serije na BBC-u, Monty Python's Flying Circus.

Za razliku od prvog filma skupine, And Now for Something Completely Different, koji je kompilacija skečeva iz prve dvije sezone serije, Sveti gral je originalno zamišljen film, te se stoga povremeno smatra prvim "pravim" filmom skupine. Film je parodija legendi o odiseji kralja Arthura i njegovih vitezova tijekom potrage za Svetim gralom nakon što im glas Boga da zadatak potražiti ga, bez da je naveo gdje ga mogu naći. Film je bio uspjeh prilikom premijere, a Idle je film čak iskoristio za nadahnuće za njegov kazališni mjuzikl Spamalot iz 2005.

Monty Python i Sveti gral je bio komercijalni uspjeh, te svojedobno bio čak nakomercijalniji britanski film u američkim kinima 1975. Ostao je popularan te primio hvalospjeve kritičara, a zbog apsurdno-burlesknih situacija i šala postao je i instant kultni film. ABC-jeva emisija Best in Film: The Greatest Movies of Our Time je film stavila na drugo mjesto na listi najboljih komedija svih vremena; čitatelji britanskog časopisa Total Film su ga rangirali kao peta najbolja komedija svih vremena dok je u anketi kanala Channel 4 završio 2000. na visokom šestom mjestu[1]

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]