Mobile Suit Gundam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mobile Suit Gundam

korice prvog DVD izdanja na kojem su Amuro Ray i njegov robot RX-78-2 Gundam.
機動戦士ガンダム
(Kidō Senshi Gandamu)
ŽanrSF, mecha, akcija
TV anime
RežijaYoshiyuki Tomino
ScenaristYoshiyuki Tomino,
Hajime Yatate
StudioNippon Sunrise
Vlasnik licenceCanada and the United States: Bandai Visual
MrežaNagoya Broadcasting Network, Animax
Mreža na engleskomSjedinjene Američke Države Cartoon Network (Toonami)
Originalno prikazivanje7.4. 1979.26.1. 1980.
Epizode43
Manga
AutorYoshiyuki Tomino
IlustratorYoshikazu Yasuhiko
IzdavačAkita Shoten
DemografijaShōnen
Originalno izdanje1979.1980.
Tomovi2
Anime film
RežijaYoshiyuki Tomino
ScenaristYoshiyuki Tomino,
Hajime Yatate
StudioNippon Sunrise
Vlasnik licenceKanada Sjedinjene Američke Države Bandai Visual
Izdan14.3. 1981.
Trajanje137 min.
Anime film
Mobile Suit Gundam II: Soldiers of Sorrow
RežijaYoshiyuki Tomino
ScenaristYoshiyuki Tomino,
Hajime Yatate
StudioSunrise
Vlasnik licenceKanada Sjedinjene Američke Države Bandai Visual
Izdan11.7. 1981.
Trajanje134 min.
Anime film
Mobile Suit Gundam III: Encounters in Space
RežijaYoshiyuki Tomino
ScenaristYoshiyuki Tomino,
Hajime Yatate
StudioSunrise
Vlasnik licenceKanada Sjedinjene Američke Države Bandai Visual
Izdan13.3. 1982.
Trajanje141 min.

Mobile Suit Gundam (機動戦士ガンダム Kidō Senshi Gandamu?, poznat i kao First Gundam, Gundam 0079 ili Gundam '79) japanska je anime SF mecha serija koju je producirao Sunrise. Napisao ju je i režirao Yoshiyuki Tomino, a u Japanu je doživjela premijeru 7.4. 1979., te trajala do 26.1. 1980., čime je obuhvatila 43 epizode. Bilo je to prvo izdanje buduće Gundam franšize koja će kasnije dobiti razne nastavke i nove serije. Smještena u futuristički svijet poznat kao Univerzalno stoljeće 0079, priča se odvija oko rata između Kneževine Zeon i Zemljine Federacije. Potonja koristi novo oružje, robota zvanog RX-78-2 Gundam kojim upravlja mladi Amuro Ray.

1981., serija je premontirana radi kino distribucije te preinačena u tri filma. Likove je dizajnirao Yoshikazu Yasuhiko, dok je Kunio Okawara bio odgovoran za dizajn robota. Prvi je film objavljen 22.2. 1981. Tomino je kasnije osobno napisao trilogiju romana koji ponavljaju radnju animea. Dvije manga adaptacije serije napisao je Tomino otprilike u isto vrijeme kada i anime serija.

Usprkos niskom TV rejtingu prilikom prvog emitiranja, zbog kojeg je serija ukinuta, popularnost Gundama je rasla s godinama što je dovelo do proizvodnje igračaka te reprize serije 1980., ali i kino distribucije, što je dovelo do uspješne franšize. Serija je poznata po revoluciji tzv. mecha žanra i masovnom nastanku sličnih serija o tinejdžerima koji upravljaju robotima, ali i opisu njihovih pilota kao vojnika.

Sredinom 2005., TV Asahi je objavio dvije liste 100 najboljih animea u zadnjih sto godina, na temelju istraživanja raznih dobnih skupina diljem Japana. Mobile Suit Gundam se na listi sastavljenoj po anketi provedenoj diljem nacije našao na prvom mjestu.[1] U časopisu Animage, Gundam je 1979. također osvojio prvo mjesto na listi najboljih animea godine sa 1.711 glasa.[2] Iduće godine, ponovno je osvojio glavno mjesto u istom časopisu, ovog puta sa čak 4.314 glasa.[3]

Radnja[uredi | uredi kod]

Godine 2079. (godina 0079 po Univerzalnom stoljeću), Kneževina Zeon je proglasila nezavisnost od Zemljine Federacije, te je uslijedio rat za nezavisnost nazvan Jednogodišnji rat. Sukob je zahvatio svaki kontinent na Zemlji, svaku obližnju svemirsku koloniju i mjesečevo naselje. Zeon, iako manja, je taktički uspješnija zbog upotrebe nove vrste oružja, tzv. pokretnih odijela [Mobile suit]. Nakon što pola čovječanstva pogine u sukobu, rat završi u pat poziciji koja traje osam mjeseci.

Priča započinje dolaskom novog federativnog ratnog broda, Bijele baze, u tajnu bazu kolonije 7 kako bi pokupio najnovije oružje Federacije. Ipak, slijede ih snage Zeona. Jedan njihov pripadnik se ogluši na zapovijed i napadne koloniju, čime ubija većinu posade Federacije i civila. Zbog očaja, mladi Amuro Ray slučajno pronađe robota RX-78 Gundam te neutralizira situaciju. Bijela baza pokupi novo oformiranu ekipu novaka i izbjeglica na putu da prežive.

Na svojem putu, pripadnici Bijele baze sretnu zapovjednika Zeona, Chara Aznablea. Iako Char ulazi u sukob sa Amurom, uzima prednost članova Federacije kako bi oni ubili Zeonovu obitelj Zabi kao dio njegovog plana o osveti. Amuro upoznaje Lalah Sune te se zaljubi u nju, ali ona pogiba zbog Chara. Kada snage Federacije izvrše invaziju utvrde A Baoa Qu kako bi pobjedio snage Zeona, Amuro se uključi u dvoboj jedan-na-jedan protiv Chara zbog mržnje uzrokovane smrti Lalah.

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Kritičar DarkKanti je seriji dao ocjenu 8 od 10 na websiteu Nihnoreview:

"U biti, ovo je ratna priča. Ali je istodobno i puno više. To je uvid u ljudsku dušu, ljubavna priča, akcijska priča i ponajviše uzbudljiva priča koja pokazuje učinke rata na živote ljudi: osobe sa kojima se možete lako povezati te vas ostave da se brinete o njima. MSG nadvisuje ostale animee u karakterizacije, jer daje pohvalni razvoj likova na obje strane rata. Uz dramu tu su i neke predivno koreografirane akcijske scene, čime dobivate intrigrantno iskustvo. Na žalost, zastarjela animacija MSG-a nije izdržala zub vremena u jednakoj mjeri kao i priča... Također, filler epizode povremeno uništavaju ugođaj."[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „TV Asahi Top 100 Anime Part 2”. Anime News Network. 23.9. 2005. 
  2. „Anime - the 1st Grand Prix Award”. Animage. veljača 1980. 
  3. „Anime - the 2nd Grand Prix Award”. Animage. listopad 1980. 
  4. DarkKanti. „Mobile Suit Gundam”. Nihonreview. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-27. Pristupljeno 2014-09-23. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]