Milka Trnina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Povelja Hrvatskog zemaljskog kazališta u Zagrebu Milki Trinini
Spomenik Milki Trinini u Vezišću

Milka Trnina (Vezišće u Općini Križ pokraj Ivanić-Grada, 19. prosinca 1863. - Zagreb, 18. svibnja 1941.), najveća hrvatska operna umjetnica i jedna od najutjecajnijih opernih diva svog vremena.

Nazivali su je pjevajućom Eleonorom Duse. Premda je u prvom redu bila wagnerijanska pjevačica, veličanstveno je interpretirala i Beethovenovu Leonoru u Fideliju ili prpošnu Fiordiligi u Mozartovoj operi Cosi fan tutte, a Puccini je rekao da se nijedna Tosca ne može usporediti s Trninom. Najbolji kritičari njezina doba smatrali su da je Wagnerove junakinje pjevala onako kako je to Wagner zamišljao.

Nastupala je u Njemačkoj, Rusiji, Engleskoj, SAD-u i mnogim drugim europskim zemljama.

Pjevanje je učila u Zagrebu i Beču. Prvi put nastupila je 1882. kao Amelia u Verdijevu "Krabuljinu plesu". Djelovala je u Leipzigu, Grazu, Bremenu i Münchenu, gdje dobiva počasni naslov bavarske dvorske komorne pjevačice, a pjevala je i u Bayreuthu, Wagnerovoj Meki. Gostovala je diljem Europe i SAD-a, gdje je neko vrijeme predavala pjevanje u New Yorku. Prva je pjevala Toscu u londonskom Covent Gardenu i newyorškom Metropolitenu i tu je interpretaciju Puccini smatrao najboljom uopće. Zbog bolesti povukla se sa scene 1906., a kao iznimno kritična dala je uništiti sve svoje snimke.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Njezinim imenom nazvan je jedan slap na Plitvičkim jezerima, kao i nagrada Hrvatskog udruženja glazbenih umjetnika. U Križu i Ivanić-Gradu održava se više kulturno-umjetničkih i zabavnih događanja u čast ovoj opernoj pjevačici.

Milka Trnina proslavila se u domovini i svijetu kao jedna od najvećih interpretatorica Wagnerovih tragičnih junakinja. Veliki zaljubljenik u Wagnerova djela, bio je poduzetni švicarski tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard, inače zet osnivača Suchard's company-a Philippea Sucharda. To oduševljenje, naklonost, a možda i pritajena ljubav iznjedrilo je priču da je poznata i ukusna čokolada "Milka" dobila ime u čast Milke Trnine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]