Michelozzo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Michelozzo
Rana renesansa
Biografske informacije
RođenjeMichelozzo di Bartolomeo Michelozzi
cca. 1396
Firenca, Italija
Smrt1472
Firenca
NacionalnostItalijan
Opus
Poljevajarstvo, arhitektura
Znamenita djela
Palata Mediči, Firenca.
Vila Mediči, Fisole kod Firence.

Mikeloco di Bartolomeo Mikeloci (ital.:Michelozzo di Bartolommeo, *1396. Firenca - † 1472. Firenca) bio je italijanski arhitekta i vajar rane renesanse.

Biografija i delo[uredi | uredi kod]

Bio je sin krojača, emigranta iz Burgundije. Sarađivao je sa Gibertijem i Donatelom. Nakon nekog vremena opredelio se za arhitekturu. Kao arhitekta bio je pod uticajem Filipo Bruneleskija. Poznat je po palatama i vilama u Firenci i njenoj okolini. Njegov obožavalac Cosimo Medici mu je poverio 1444. godine izgradnju palatu Mediči-Rikardi u Firenci.

Mikelocovo najznačajnije delo je palata Mediči-Rikardi i on je ovaj projekat gradio više od 20 godina i oko 1460. godine je bio pri kraju gradnje. Ustvari, Medičijevi nisu odobrili Bruneleskijev projekat za svoju palatu jer je on verovatno bio isuviše raskošan, podsećao je na raskošne vile iz rimskog carstva i poverili su izgradnju manje poznatom arhitekti Mikelociju. On je ovaj objekat rešio pod uticajem Bruneleskija i vila ima rustikalnu obradu prizemlja (prozore na njoj je kasnije dodao Mikelanđelo), sprat je obrađen lakšom obradom kamena od tesanika a treći nivo je neraščlanjen. Na vrhu se nalazi venac kao neki poklopac koji se inspirisao rimskim hramovima i njime se završava i ističu se sva tri nivoa. Sva tri nivoa predstavljaju gradaciju i svaki za sebe čini posebnu celinu. Izgradnja je započeta pre smrti Filipa Brunuleskija i rezultat još uvek podseća na firentinske palate Brunuleskija.

Godine 1458. - 1461. radio je Vilu Mediči u Fisole pored Firence.1462. godine je radio u Milanu a nedugo zatim je radio i u Dubrovniku na Kneževom dvoru i kuli Minčeta (kojoj je baš ovaj firentinski majstor u službi Republike dao osnov, i na čijoj izradnji je učestvovao ceo grad kome je pretila opasnost od Turaka), zajedno sa arhitektom Jurajem Dalmatincem.

Umro je prema Đorđo Vazariju 1472. godine u Firenci, a sahranjen je u manastiru Sv. Marka.

Izbor iz dela[uredi | uredi kod]

  • Dogradnja Santisama anunciata, Firenca 1444.
  • Palata Mediči- Rikardi, Firenca 1444. - 1464.
  • Manastir san Marko Firenca 1440.
  • Dom Santa Marija del Fiore, Firenca 1296. - 1472.
  • Vila Mediči, Kaređi - sev. predgrađe Firence
  • Vila Mediči, Kafađiolo
  • Palata Komunale, Montepulčiano 1440.

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. istoimeni članak iz nemačke Vikipedije
  2. članak o palati Mediči Rikardi iz nemačke Vikipedije
  3. H. W. Janson, Istorija umetnosti, Beograd, Prosveta, 1982.
  4. PSN ČS Akadémia vied Praha 1962.
  5. Đina Piskel, Opšta istorija umetnosti, Beograd 1974.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]