Michael Fassbender

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Majkl Fasbender
Biografske informacije
RođenjeMajkl Fasbender
2. april 1977.
Hajdelberg, Baden-Virtemberg, Nemačka
SupružnikAlisija Vikander

Majkl (Mihael) Fasbender (nem. Michael Fassbender; 2. april 1977) je irski glumac nemačkog porekla. Dobitnik je Volpi pehara za ulogu u drami Stid.

Detinjstvo i privatni život[uredi | uredi kod]

Fasbender je rođen u nemačkom gradu Hajdelbergu (tada Zapadna Nemačka). Njegova majka, Adel, rođena je u Severnoj Irskoj i potomak je irskog revolucionara Majkla Kolinsa.[1][2] Majklov otac je Nemac, Jozef Fasbender.[1][3] Kada je Fasbenderu bilo nešto više od dve godine, roditelji su mu se preselili u Kilarni, gradić na jugu Irske. Odlučili su da se tu nastane za stalno i otvorili su restoran, u kome je Jozef radio kao kuvar.[1][3] Majkl je odgajan kao katolik, a služio je i kao ministrant u lokalnoj crkvi.[4] Završio je osnovnu školu Sveti Brendan (St. Brendan's) i upisao dramu u Londonu.[5]

Mediji su spekulisali da je Fasbender od 2008. izlazio sa modelom Lizi Endruz, a brojne fotografije njih dvoje u javnosti to su i dokazivale.[6] Godine 2010. Lizi ga je optužila za fizički napad. Rekla je da je bio pijan i da se veoma uplašila za svoju decu.[7] Optužba je bila neosnovana, te Endruzova nije uspela u nameri da dobije odštetu za troškove lečenja i pretrpljeni strah.

Karijera[uredi | uredi kod]

2001 — 2007: Prve uloge[uredi | uredi kod]

Majkl je prvu ulogu dobio 2001. godine, u tv–seriji Braća po oružju, producenata Toma Henksa i Stivena Spilberga. Iako je to bila mala uloga, obezbedila mu je angažman u nekoliko mini–serija i tv-filmova, kao i dve gostujuće uloge. Neke od tih serija bile su Medved zvani Vini, Karla i Šerlok Holms i Slučaj svilene čarape. Godine 2005. dobio je glavnu ulogu u seriji Hex. Igrao je palog anđela, Azazila, i ta izvedba donela je mu je neznatnu popularnost i bolje ponude. Sledeće godine gostovao je u hit–seriji Poaro, a 2007. dobio je prvu filmsku ulogu. Bio je to film 300 - Bitka kod Termopila, a Fasbender je bio spartanski vojnik Stelios. Francuski reditelj Fransoa Ozon mu je iste godine dodelio jednu od glavnih uloga u svojoj drami Anđeo.

Majkl je bio veoma zapažen na Edinburškom festivalu 2006. godine, gde je u predstavi Vernost igrao svog daljeg rođaka, Majkla Kolinsa. Posetioci festivala su ga iste godine gledali u predstavi Ulični psi, po istoimenom filmu Kventina Tarantina. Osim što je glumio u njoj, Fasbender je bio režiser, producent i scenarista.

2008 — danas: „Glad“, „Stid“ i Jung[uredi | uredi kod]

Majkl je svetsku slavu stekao glavnom ulogom u filmu Glad iz 2008. Igrao je Bobija Sendsa, aktivistu Irske republikanske armije, koji se štrajkom glađu bori protiv tretmana u zatvoru Mejz. Za ovu ulogu je bio nominovan za sve veće irske i britanske filmske nagrade, između ostalih i za Nagradu BAFTA za najviše obećavajućeg glumca i Nagradu filmskog festivala u Torontu. Godine 2009. igrao je Ričarda u hororu Blood Creek. Za izvedbu Konora u drami Akvarijum, dobio je Nagradu filmskog festivala u Čikagu i Nagradu Udruženja londonskih filmskih kritičara. Iste godine igrao je i Arčija Hikoksa u blokbasteru Prokletnici reditelja Kventina Tarantina. Film je dobio Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolji glumački ansambl a Fasbenderu obezbedio glavnu ulogu u istorijskoj akcionoj avanturi Centurion iz 2010. godine. Sledeće godine Majkl je bio u ulozi Edvarda Ročestera, u drami Džejn Ejr, kao i u ulozi Brendona, u filmu Stid, za koji je nagrađen Volpi peharom na Filmskom festivalu u Veneciji. Fasbender je sredinom 2011. glumio Karla Junga u istorijskoj drami A Dangerous Method. Film se bavi rivalstvom između njega i Sigmunda Frojda, koga tumači Vigo Mortensen. U ulozi njihove ljubavnice, Sabine Špilrajn, bila je Kira Najtli. I ovaj film je bio prikazan na 68. Mostri, a Fasbender je bio favorit za Volpi pehar zbog uloge u njemu, te je pobeda zahvaljujući Stidu bila neočekivana.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Garratt, Sheryl (18 October 2008). „Michael Fassbender on playing Bobby Sands in Hunger”. The Daily Telegraph (London). 
  2. Mottram, James (9 August 2009). „Interview: Michael Fassbender – Lean and mean”. The Scotsman. UK. Pristupljeno 4 June 2011. 
  3. 3,0 3,1 „Blood, sweat, tears”. The Irish Times. 5 April 2008. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-23. Pristupljeno 4 June 2011. 
  4. „Mia Wasikowska and Michael Fassbender for W”. Tom & Lorenzo. 16 March 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-26. Pristupljeno 4 June 2011. 
  5. Michael Fassbender visits the Sem Arhivirano 2012-03-30 na Wayback Machine-u St. Brendan's, Killarney. Retieved June 27, 2011
  6. „Pictures & Photos of Leasi Andrews - IMDb”. Pristupljeno 13. 09. 2011. 
  7. „Exposed: the sordid past of the 'erotic model' who says Michael Fassbender beat her up; Killarney star is the SECOND man accused by Leasi Andrews of drunken attack on her. | Goliath Business News”. Pristupljeno 13. 09. 2011. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]