Meritaten

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mlada Meritaten, kći kralja Akhenatena i kraljice Nefertiti, kasnije kraljice, a možda čak i faraon Neferneferuaten - iz zbirke u pariškom Louvreu

Meritaten također navođena kao Merytaten ili Meryetaten (14. vijek pne.) bila je drevna egipatska kraljica iz Osamnaeste dinastije, koja je držala položaj Velike kraljevske supruge faraona Smenkhkarea. Neki egiptolozi drže da je Meritaten i sama bila faraon pod imenom Neferneferuaten.

Meritaten je bila prva od šest kćeri faraona Akhenatena i njegove Velike kraljevske supruge Nefertiti. Njeno ime znači "Ona koju voli Aten"—Aten koju je njen otac obožavao—uvevši monoteizam u Egipat. Rođena je u ranom periodu očeve vladavine, prije nego što se porodica preselila u novu prijestolnicu. Zajedno s majkom se pojavljuje na reljefu urezanom u Hut-Benben, hram posvećen Nefertiti. Također se pojavljuje—zajedno s roditeljima i mlađom sestrom Meketaten—na steli međašu koja pokazuje granice nove prijestolnice. Imala je kćer koja je po njoj dobila ime Meritaten Tasherit ("Meritaten Mlađa").

Za vrijeme Akhenatenove vladavine bila je najčešće spominjana i prikazivana od šestoro lćeri. Ime joj se spominje u hramovima, grobovima i privatnim kapelama. Također se spominje u diplomatskiim pismima kao Mayati.

it
n
ra
N36
t
B1
Meritaten

na hijeroglifima

Meritatenine titule uključuju naziv Velika kraljevska supruga, što označava ili brak za Akhenatenovog suvladara Smenkhkarea, za kojeg mnogi vjeruju da je bio njen stric ili polubrat, iako neki egiptolozi vjeruju da je Meritaten nakon Akhenatenove smrti Meritetan jednostavno preuzela titulu "Velike kraljevske supruge"—dok je sama Nefertiti postala faraon pod nazivom Smenkhkare.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Joyce Tyldesley: Nefertiti – Egypt's Sun Queen
  • Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004) ISBN 0-500-05128-3

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]