Meherrin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Meherrin (Maherin) /=People of the Muddy Water/, pleme Iroquoian Indijanaca, srodno Nottawayima, i nastanjeno duž istoimene rijeke na granici Sjeverne Karoline i Virginije. U novije vrijeme (2000) njih oko 50 živi u i kod Wintona u Sjevernoj Karolini.

Ime[uredi | uredi kod]

Naziv Meherrin čije je značenje "Muddy Water People," među europskim doseljenicima spelovan je na razne načine: Macherine, Maherin, Maherine, Maherineck, Maherring, Maherrins, Meahearin, Meharins, Meheren, Meherin, Meherron, Menheyricks.

Jezik[uredi | uredi kod]

Jezik meherrin član je irokeške jezične porodice i bio je srodan sa tuscarora. Ovaj jezik je nestao a Indijanci se danas služe engleskim jezikom.

Povijest[uredi | uredi kod]

Poznata Povijest Meherrina započinje dolaskom Europljana sredinom 17. stoljeća. 29. kolovoza 1650. godine engleski trgovac Edward Bland u društvu sa jednim Nottoway i jednim Appomattoc Indijancem dolazi u njihovo selo Cowonchahawkon na sjevernoj obali rijeke Meherrin, dvije milje zapadno od današnjeg grada Emporia u Virginiji. Tamo su se tada nalazila još dva njihova sela, Taurara kod Boykinsa i Unote na rijeci Meherrin između Emporie i Boykinsa. Šume, rijeke i potoci okruga Southampton i Greensville podmirivali su svu materijalnu potrebu Meherrina, a njihov broj u to je doba iznosio oko 600. Ubrzo nakon toga pod pritiskom naseljenika i tradicionalnih neprijatelja Irokeza oni se povlače niz Meherrin na područje današnjeg okruga Hertford u Sjevernoj Karolini, na ušće Meherrina u Chowan. U ovj kraj dolaze negdje 1706. godine. Njihov broj tada je već uveliko desetkovan: 180 (1699), 150 (1700). Napadi irokeza na sjevernija plemena, vjerojatno Conestoge (1675) potjerat će ih prema zemlji Meherrina koji će ih adoptirati. Godine 1761. Meherrini žive na rijeci Roanoke zajedno sa plemenima Tuscarora, Saponi i Machapunga, i eventualno sa Tuscarorama 1802 odlaze na sjever. Pedesetak ih je ostalo u starom kraju gdje ih je 1975. država Sjeverna Karolina priznala kao indijansko pleme.

Kultura[uredi | uredi kod]

O kulturi Meherrina malo je poznato ali se do danas kod njih očuvala herbalna medicina i poznavanje bilja. Svakog 4 vikenda u desetom mjesecu održavaju plesne svečanosti pow wow.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]