Mauzol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mauzol, kolosalna statua za koju se smatra da predstavlja kralja Karije, danas se čuva u londonskom Britanskom muzeju.

Mauzol (grč: Μαύσωλος) je bio vladar maloazijske Karije od 377. do 353. pne. u službi perzijskog vladara. Ostao je upamćen po veličanstvenoj grobnici u Halikarnasu koja je po njemu nazvana Mauzolej i koja je u antička vremena važila za jedno od sedam svjetskih čuda.

Mauzol je bio sin Hekatomna koji je 391. pne. postao satrap Karije u ime perzijskog vladara Artakserksa II Memnona (404.358. pne.). Nakon uspešne pobune protiv centralne vlasti 362. pne. upravljao je Karijom kao njen nezavisni vladar. Umjesto u drevnoj metropoli Karije Milasi, Mauzol je stolovao u primorskom grčkom gradu Halikarnasu. Svoju vlast nametnuo je i velikom dijelu Likije, Joniji i pojedinim egejskim otocima. Od tada se počeo zanimati pobliže i za prilike u helenskom svetu i podržao je žitelje Rodosa i njihove saveznike u ratu protiv Atene (357.355. pne.).

Mauzol je bio oženjen svojom sestrom Artemizijom II. Kada je umro 353. pne. Artemizija ga je nasledila kao vladarka Karije. Ona je navodno duboko patila za svojim pokojnim mužem i odalavala mu je počast na nekoliko načina. Između ostalog, mešala je njegov pepeosa svojim dnevnim pićem, sakupila je brojne grčke retore da sastavljaju pohvalne govore u njegovu čast, te je počela s gradnjom veličanstvene grobnice za Mauzola. Na radovima su bili uposleni projektanti Satir i Pitija, te skulptori Skopa sa Parosa, Braksija i Timotej. Neki od njih su radili bez novčane nadoknade, samo za slavu. Radovi su okončani nakon Artemizijine smrti 350. pne. Termin mauzolej ušao je u generalnu upotrebu kao simbol grandiozne grobnice.

Povezano[uredi | uredi kod]

Prethodnik: Satrap Karije
(377.353. pne.)
Nasljednik:
Hekatomno
(391.377. pne.)
Artemizija II.
(353.351. pne.)

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]