Marš na Drinu (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marš na Drinu
Žanrratni
istorijski
RežijaŽivorad Žika Mitrović
ProducentAvala film
ScenarioArsen Diklić
Živorad Žika Mitrović
UlogeAleksandar Gavrić
Ljuba Tadić
Nikola Jovanović
Vladimir Popović
Husein Čokić
Branko Pleša
Dragomir Gidra Bojanić
Zoran Radmilović
Ljubiša Jovanović
MuzikaVasilije Mokranjac
FotografijaMilorad Marković
MontažaKatarina Stojanović
StudioAvala film
Datum(i) premijere
17. 7. 1964 (1964-07-17)
Trajanje107 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Marš na Drinu je jugoslovenski ratni film snimljena 1964. godine u režiji Živorada Žike Mitrovića, koji se smatra najpoznatijim ostvarenjem na temu Prvog svetskog rata snimljenom u bivšoj Jugoslaviji.

Radnja filma prikazuje Cersku bitku, koja se odigrala na samom početku rata. Protagonisti su pripadnici artiljerijske baterije Kombinovane divizije srpske vojske, koje čine različiti slojevi srpskog društva na početku 20. veka. Kao jedan od predložaka za scenario je korišćena i pripovetka „Proboj“ Radoja Jankovića (1879-1943) iz 1926. godine.[1]

Film, koji je snimljen na 50. godišnjicu bitke, napravljen je velikim delom uz pomoć preživelih učesnika. Autori su insistirali na realizmu, a što se posebno moglo videti i kroz crni humor i vulgarne reči koje koriste protagonisti. To je na kraju kulminiralo završnom scenom u kojoj major Kursula (čiji lik tumači Ljuba Tadić) izgovara eksplicitnu psovku koja se dotada nije mogla zamisliti u jugoslovenskoj (ili uopšte svetskoj) kinematografiji. Tadić je, prema kasnijem svedočenju, scenu snimio "iz šale", da bi je, kasnije, na njegovo veliko izenađenje Mitrović stavio u film. Na još veće iznenađenje Tadić je za svoj nastup dobio Zlatnu arenu za najboljeg glumca.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film počinje objavljivanjem opšte mobilizacije u Srbiji. Artiljerijski stariji vodnik Veca, koji potiče iz bogate bankarske porodice, raspoređen je u artiljerijskoj bateriji. U prošlom ratu, bio je član jedne komisije, koja je nabavljala topove. Njegova porodica i sada želi da ga postavi u tu komisiju, ali on želi da se priključi bateriji, i krene u rat.

Artiljerijska baterija se spremila za pokret (u kojoj je raspoređen Veca). Nalaze se u Aranđelovcu, dok njihovi komandanti imaju sastanak. Na sastanku, pešadijski major Kursula, iznosi svoje mišljenje o tome, da će glavni napad Austrougarska na Srbiju izvršiti preko reke Drine, a ne preko reke Save, kako je bilo očekivano.

  • 10. avgust 1914. artiljerijsku bateriju zatiče u Aranđelovcu, gde očekuje naređenja svojih zapovednika, koji se nalaze na sastanku.
  • 14. avgust 1914. artiljerijska beterija ulazi u Lazarevac, gde kratko boravi, i kreće dalje. U nastavku istog dana, divizija se prikuplja u mestu Ub, gde očekuje dalja naređenja. Vrhovna komanda srpske vojske odbacuje ideju da će glavni napad Austrougarska izvesti preko reke Save, i zato diviziju upućuje prema zapadu (na Drinu).
  • 15. avgusta 1914. baterija je već u podnožju Cera.
  • 16. avgust 1914. kombinovana divizija otpočinje borbu. Neprijatelji ih napadaju iznenada, što ih primorava na povlačenje sa položaja. U povlačenju, jedan top se zaglavio u blatu, a stariji vodnik Veca naređuje da se top ostavi na Ceru, da bi vojnici spasili živote. Jedan narednik iz baterije, brzo razmontira top, tako da ako padne u ruke neprijatelju, ne može biti korišćen u borbi. Po povlačenju, major Kursula odlazi u selo Tekeriš, gde boravi vrhovna komanda srpske vojske, a Kursula podnosi izveštaj komandantu generalu Stepi Stepanoviću. Po podne vojska kreće u protiv-napad, uspeva da odbije neprijatelja, i goni ga sve do Drine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Aleksandar Gavrić kapetan Kosta Kole Hadživuković
Ljuba Tadić major Kursula - Badža
Nikola Jovanović poručnik Veselin Veca Hadživuković
Vladimir Popović potporučnik Miloje
Husein Čokić narednik
Dragomir Bojanić Gidra kaplar Janićije
Zoran Radmilović kockar Bogi Petrović
Branislav Ciga Jerinić Aleksa
Branko Pleša pukovnik Zdravko Lukić
Ljubiša Jovanović đeneral Stepa Stepanović
Petre Prličko kuvar Trajko
Božidar Drnić Trifun Hadživuković
Strahinja Petrović teča Laza
Ružica Sokić žena na prozoru
Predrag Tasovac Novotni, austrijski oficir
Predrag Milinković bolničar
Ljubica Golubović Kostina žena
Rastko Tadić seljak na kolima
Božidar Pavićević Longa Kursulin ađutant
Pavle Bogatinčević
Bogdan Mihailović mladoženja Rumeni
Miomir Radević Pigi
Milorad Miša Volić
Dragomir Stanojević

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]