Marsi (Germani)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marsi (njemački: Marser) je naziv za malo germansko pleme koje je početkom 1. vijeka n.e. živjelo u današnjoj sjeverozapadnoj Njemačkoj, u dolinama rijeka Rajne, Lippe i Ruhr. Bili su dio velikog plemenskog saveza koga je godine 9. okupio poglavica Heruska Arminije te sudjelovali u uništenju rimske vojske u Teutoburškoj šumi. Zbog toga su postali metom kaznene ekspedicije koju je godine 14. organizirao rimski vojskovođa Germanik. Rimska vojska se sastojala od 12.000 legionara, 26 kohorti pomoćnih trupa i 8 eskadrona konjice. Marsi su u trenutku napada slavili svetkovinu boginje Tanfana|Tanfane te, prema navodima Tacita, bili previše pijani da bi mogli pružiti organizirani otpor. Germanik ih je masakrirao, te potom naredio da se područje u radijusu od 50 milja potpuno opustoši, a stanovništvo pobije bez obzira na spol i dob. Germanik je kod Marsa pronašao i jedan od orlova zaplijenjenih u Teutoburškoj šumi.

Sljedeće godine je taj masakr isprovocirao Hate i druga plemena da se ponovno ujedine i pokrenu veliki rat protiv Rima, koji je završen tek dvije godine kasnije.

Nekoliko toponima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Marse, kao što su Marsberg i Obermarsberg na istoku Sjeverne Rajne Vestfalije i Volkmarsen u sjevernom Hessenu.