Marcus Trebellius Maximus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marko Trebelije Maksim (Marcus Trebellius Maximus, 1. vijek) bio je rimski političar i velikodostojnik poznat kao guverner Britanije u Godini četiri cara.

Karijeru je započeo pod carem Neronom, prvo kao konzul godine 56. a potom kao član komisije za određivanje poreza u Galiji godine 61. Na mjesto guvernera Britanije je imenovan 63. i uložio je veliki trud da obnovi provinciju opustošenu za vrijeme velikog Budikinog ustanka 60-61. Tom prilikom je obnovio razorene gradove Kamulodunum i Londinijum. Njegovi napori su uspjeli pacifirati provinciju, tako da je odatle godine 67. povučena Legio XIV Gemina.

Njegova politika izbjegavanja sukoba s britskim plemenima izvan dotadašnjih rimskih granica, međutim, nije bila po volji vojnicima i oficirima kojima je pljačka predstavljala važan izvor prihoda. To je izazvalo nezadovoljstvo, a Maksimov autoritet je dodatno smanjio sukob sa Markom Roscijem Celijem, komandantom XX legije Valeria Victrix. Godine 69. je u toj legiji izbila pobuna, a Maksim je nije mogao ugušiti. Umjesto toga je morao bježati u Galiju prepustivši Celiju de facto vlast nad Britanijom. Službeno ga je zamijenio Marko Vetije Bolan, guverner imenovan od cara Vitelija.

Izvori[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Publius Petronius Turpilianus
Rimski guverneri Britanije Slijedi:
Marcus Vettius Bolanus