Mali Cezar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Mali Cezar (razvrstavanje).
Little Caesar
scena iz filma u kojoj se Caesar (Edward G. Robinson, lijevo) sukobljava sa svojim prijateljem Jeom (Douglas Fairbanks, Jr., desno)
RežijaMervyn LeRoy
Producentvan špice:
Hal B. Wallis
Darryl F. Zanuck
ScenarioFrancis Edward Faragoh
Robert N. Lee (kontinuitet)
van špice:
Robert Lord
Darryl F. Zanuck
PredložakLittle Caesar; autor:
W.R. Burnett
UlogeEdward G. Robinson
Douglas Fairbanks, Jr.
Glenda Farrell
MuzikaErno Rapee
FotografijaTony Gaudio
MontažaRay Curtiss
StudioFirst National
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
9. 1. 1931 (1931-01-09)
Trajanje79 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Little Caesar (sh. Mali Cezar) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen u režiji Mervyna LeRoya i premijerno prikazan početkom 1931. godine, najpoznatiji kao prvo klasično ostvarenje gangsterskog žanra.

Little Caesar predstavlja adaptaciju istoimenog romana W.R. Burnetta iz 1928. godine. Protagonisti - koje tumače Edward G. Robinson i Douglas Fairbanks, Jr. - su Caesar Enrico "Rico" Bandello i Joe Massara, dva sitna provincijska kriminalca koji dolaze u Chicago u potrazi za srećom i bogatstvom. Radnja prikazuje kako dva prijatelja kreću različitim putevima - Joe odlučuje zarađivati za život kao plesač i na poticaj djevojke (koju glumi Glenda Farrell) se okreće poštenom životu; Caesar, nasuprot tome, koristi bezobzirno nasilje kako bi se uspeo na vrh gradske zločinačke organizacije prije nego što njegovi zločini izazovu reakciju vlasti.

U radnji filma, a pogotovo u liku Ceasara, američka publika je lako prepoznala odraz stvarnih gangstera koji su, poput Ala Caponea, dominirali naslovnicama tadašnjih novina. Temi je dodatnu aktualnost dala i Velika depresija, koja je implicitno sugerirala da je bavljenjem gangsterskom djelatnošću ništa drugo do ekstremni oblik ostvarenja američkog sna. Kritičarima je, pak, u oko upalo izuzetno vješto korištenje nove zvučne tehnologije, odnosno autentičnog rječnika, te pucnjeva i zvukova nasilja koji su prikazu filmskih gangstera dali realistički efekt nepoznat u nijemim ostvarenjima. Danas se film možda najviše pamti po ulozi Edwarda G. Robinsona, koji je postao ne samo specijalist za likove gangstera, nego i jedan od najvećih hollywoodskih glumaca 1930-ih i 1940-ih. Studiju Warner Bros. je uspjeh Malog Cezara potakao da iste godine snimi još uspješniji Državni neprijatelj i tako stvori reputaciju temeljenu na ostvarenjima gangsterskog žanra.

Kasnijim historičarima je u filmu postao zanimljiv i navodni homoerotski kontekst, odnosno neobična privrženost Caesara prema Joeu. Argumente za tu tezu je dao i sam autor predloška W.R. Burnett koji se požalio producentima da su lik Caesara pretvorili u homoseksualca.[1] S druge strane, Mali Cezar je usprkos toga prošao cenzuru i nije bio skraćivan niti "bunkeriran" nakon uvođenja strogog cenzorskog kodeksa nekoliko godina kasnije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Edward G. Robinson

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. LaSalle, Mick. Dangerous Men: Pre-code Hollywood and the Birth of the Modern Man. New York, New York: St. Martin's Press, 2002. ISBN 0-312-28311-3

Vanjske veze[uredi | uredi kod]