Luka Ritz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Luka Ritz (Zagreb, 22. travnja 1990. – Zagreb, 12. lipnja 2008.) bio je zagrebački maturant čija je smrt, koja se pripisuje premlaćivanju od strane njegovih nasilnih vršnjaka, te reakcija hrvatske policije i pravosuđa na taj događaj, postala cause celebre u hrvatskoj javnosti krajem 2000-ih.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu. Bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi. Dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode,[1] kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

Most slobode

Istraga mjesecima nije otkrila napadače, unatoč objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su vidjeli napadače. U studenome iste godine, čak 5 mjeseci od ubojstva, uhićena su petorica maloljetnika i mlađih punoljetnika koje se sumnjiči da su sudjelovali u cipelarenju i premlaćivanju Luke i njegovog kolege, zbog čega je Luka kasnije umro. Nakon smrti, Lukini organi su donirani pacijentima i transplantirani.[2]

Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja koje je znatno poraslo u cijeloj državi. Održani su razni koncerti, mirni prosvjedi i manifestacije u čast umrlom maturantu. Zagrebački sastav Adastra snimio je spot i pjesmu "Surovi grade" posvećenu upravo Luki, koja tematizira borbu protiv nasilja. Također se na koncertima pridružuje i Lukina grupa Shangri La.

Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz su bili prisutni na koncertima i izjavili da se žele pridružiti borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir.

Nagrada Luka Ritz[uredi | uredi kod]

Svake će se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađivati osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Oni učenici koji osvoje nagradu dobit će godišnju stipendiju, oko tisuću kuna svaki mjesec.

Odlikovanja[uredi | uredi kod]

Luka Ritz posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-25. Pristupljeno 2010-11-04. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-03. Pristupljeno 2010-11-04. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]