Ljuba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ljuba u Field Museum of Natural History

Lyuba (Люба) je mlada ženka dlakavog mamuta (Mammuthus primigenius) koja je uginula prije oko 40 000 godina, kada je bila stara samo oko jedan mjesec. Ona je daleko najbolje očuvana mumija mamuta na svijetu, čak i od Dime, mladog mužjaka koji je prije njetinog otkrića bio najbolje očuvan primjerak na svijetu.

Ona je dobila ime "Ljuba" (diminutiv od Ljubov' (Любовь) = "ljubav") prema ženi uzgajivača sobova i lovca Yurija Khudija koji ju je u maju 2007. pronašao na poluotoku Yamal na sjeveru Rusije. Mladunče je težilo 50 kg, bilo je visoko 85 cm i dugo 130 cm od repa do surle, što je otprilike veličina velikog psa.[1][2]

Mladunče je izuzetno dobro očuvano; oči i surla su netaknuti, a očuvan je i dio krzna na tijelu. Ljuba je prenesena na Jikei University School of Medicine u Japanu na daljnje istraživanje koje je uključivalo i skeniranje računalnom tomografijom. Vjeruje se da se Ljuba ugušila zbog udisanja blata dok se borila da se izbavi iz blata u rijeci koju je njezino krdo prelazilo. Tvar slična glini koja ju je ugušila, također je onemogućila propadanje njezinih organskih tvari, pa je mladunče gotovo savršeno očuvano. Njezina koža i unutrašnji organi bili su netaknuti pa su naučnici uspjeli pronaći mlijeko njezine majke u njezinom stomaku. Također su pronašli i fekalije u želucu, što znači da je ona, kao i mladunčad današnjih slonova, povremeno uzimala fekalije odraslih kako bi uspostavila normalnu floru bakterija u probavnom traktu. One bi joj omogućile da se hrani biljkama. Dok su prijašnji, slabije očuvani primjerci izgledali izgladnjeli, Ljuba je za života bila vrlo zdrava. Ljubini organi i koža su u savršenom stanju.[3] Pregledom Ljubinih zuba naučnici se nadaju da će shvatiti šta je izazvalo izumiranje životinja ledenog doba, koje se dogodilo krajem pleistocena prije 10 000 godina.

Ljuba u Liberty Science Centeru

Presjeci njezine lijeve mliječne kljove i jednog pretkutnjaka pokazali su da je potekla od mamuta koji su ponovo kolonizirali Sibir došavši sa Aljaske preko Beringovog prolaza, nakon što su prvobitni sibirski mamuti bili istrijebljeni.

Egzibicija[uredi | uredi kod]

Ljuba, koju je posudio Shemanovskiy Museum and Exhibition Center, bit će izložena na egzibiciji naziva "Mammoths and Mastodons: Titans of the Ice Age."[mrtav link] Ta egzibicija će se u periodu od 4 godine zaustaviti na deset mjesta u Sjevernoj Americi i na drugim kontinentima. Neka od tih mjesta su Liberty Science Center u Jersey Cityju u jesen 2010. godine[4], Anchorage Museum, Missouri History Museum, Boston Museum of Science, Denver Museum of Nature and Science i San Diego Natural History Museum. Od aprila 2012. godine Ljuba je izložena na "IFC Baby Mammoth of the Ice Age Exhibition" Arhivirano 2014-04-08 na Wayback Machine-u u International Finance Centreu u Hong Kongu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rincon, Paul (2007-07-10). „Baby mammoth discovery unveiled”. news.bbc.co.uk (The BBC). Pristupljeno 2007-07-13. [mrtav link]
  2. Solovyov, Dmitry (2007-07-11). „Baby mammoth find promises breakthrough”. reuters.com (Reuters). Pristupljeno 2007-07-13. 
  3. Smith, Olivia (2009-04-21). „Baby mammoth Lyuba, pristinely preserved, offers scientists rare look into mysteries of Ice Age”. Daily News (New York). Arhivirano iz originala na datum 2009-08-15. Pristupljeno 2012-05-17. 
  4. Considine, Bob (2010-10-09). „42,000-year-old baby woolly mammoth arrives at Liberty Science Center for month-long exhibit”. The Star-Ledger (New Jersey). 
  • National Geographic - Baby Mammoth, Frozen in Time
  • televizijski program na Channel 4 - "Waking the Baby Mammoth", 21 do 22:35, 4. decembar 2009. godine, prikazan u Engleskoj

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]