Lenejski festival

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lenejske igre (Lenaia) su bile godišnji festival koji je uključivao dramasko natjecanje, a koji je predstavljao jedan od manjih festivala u drevnoj Ateni i jonskom svijetu. U Ateni se održavao u mjesecu Gamelionu, što otprilike odgovara današnjem januaru. Festival se održavao u počast Dioniza Lenejskog. Lenaia vjerojatno dolazi od lenai, drugog imena za Menade, štovateljice Dioniza.

Mjesto održavanja u Ateni je bio Lenaion, vjerojatno teatar van grada ili u dijelu Agore. U okviru njega su se od početka 5. vijeka pne., isto kao i kod Dionizijskog festivala, održavale dramska natjecanja. Za razliku od Dionizijskog festivala, njemu su prisustvovali samo Atenjani i meteci, iako neki historičari drže da je to zbog toga što stranci nisu zbog zime mogli putovati do Atene. Od godine 440. pne. Lenejski festival službeno sadrži natjecanja u komediji. Na tom festivalu je komedija bila važnija od tragedije, te su tamo praizvedeni mnogi Aristofanovi komadi. Obično se prikazivalo pet komedija (osim u doba peloponeskog rata kada se prikazivalo samo njih tri). Nije bilo natjecanja (agon) za pjevanje ditiramba. Ne zana se kada je Lenejski festival napušten, ali natjecanja nalik na njega su se održavala još u 2. vijeku pne..

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Sir Arthur Pickard-Cambridge. The Dramatic Festivals of Athens. Oxford: Clarendon Press, 1953 (2nd ed. 1968). ISBN 0-19-814258-7