Lars von Trier

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lars von Trier
D. W. Griffith godine 1916
Biografske informacije
RođenjeLars Trier
30. 4. 1956.
SupružnikCæcilia Holbek (1987–1995)
Bente Frøge (1997–)
Profesionalne informacije
Zanimanjeredatelj, scenarist
Opus
Djelatni period1977. −
Znamenita djela

Lars fon Trir (u originalu Lars von Trier) rođen je kao Lars Trir, 30. aprila 1956. u Kopenhagenu, Danska) je danski filmski režiser koji je jedan od osnivača kolektiva Dogme 95.

Biografija[uredi | uredi kod]

Lars fon Trir je završio Dansku filmsku školu 1983. Filmovi koje je napravio tokom školovanja, Nocture i Image of Liberation (Befrielsesbilleder) su dobili nagradu najboljeg filma na Minhenskom filmskom festivalu 1984.. Istu nagradu je dobio i 1991. za Evropu, koji je takođe dobio nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu ali i na drugim festivalima.

Fon Trir je režirao za televiziju film Medea (1988) koja je dobila nagradu Jovanka Orleanka u Francuskoj, a Kraljevstvo (Riget, 1994.) i Kraljevstvo II (Riget II, 1997.), su snimljeni u danskoj državnoj bolnici. Mini serija se zove "Riget" , što je sleng za bolnicu kojoj je ime "Rigshospitalet" (bukvalno Kraljevska bolnica). Treći dio serijala je zaustavljen zbog smrti jednog od glavnih glumaca, Šveđanina Ernst-Hugo Järegårda. Trinaest epizoda američke verzije je snimljeno, koje je bazirano na Kraljevstvu, a koje je napisao Stiven King, pod nazivom Stephen King's Kingdom Hospital, je slabo prošlo među gledaocima tokom 2004.

Breaking the Waves (1996.) je dobio glavnu nagradu u Kanu. U filmu je glumila Emili Votson, koja je bila nominovana za nagradu Oskar za najbolju glumicu.

Lars fon Trir je u Kanu prezentovao drugi projekat Dogme 95 filma, Idioti (Idioterne, 1998.). Kao režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95, privukao je međunarodnu pažnju i inspirisao mnoge režisere svijeta.

2000. je fon Trir imao premijeru mjuzikla Dancer in the Dark u kojoj glavnu ulogu tumači islandska pjevačica Björk. Film je dobio Zlatnu palmu (Palme d'Or) na Kanskom filmskom festivalu.

2005. godine je završio Manderlay, drugi film njegove američke trilogije. U prvom filmu te trilogije, Dogville, je glumila Nikol Kidman. Neki kritičari su smatrali da je film hrabar i moćan, dok su ga drugi okarakterisali pretencioznim i naklonjenim.

Njegov sljedeći projekat Dogme film The Boss of it All je komedija iz 2007 godine.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Strahovi[uredi | uredi kod]

Fon Trer pati od više fobija, kao npr. strah od letenja. Jednom je rekao "u osnovi, bojim se svega u životu, osim pravljenja filmova". Većina njegovih filmova je snimljena u Danskoj ili Švedskoj, što znači da nikada nije bio u SAD-u, iako se radnja u nekim filmovima dešava tamo. Kada god je njegov bio nominovan u Kanu, on bi se vozio u autu iz Danske do Francuske i nazad.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]