Kultni film

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Julianne Moore i Jeff Bridges, zvijezde kultne komedije Veliki Lebowski

Kultni film, poznat i kao kultni klasik, odnosi se na film koji je stekao kultnu reputaciju zbog svoje izvanredne neobičnosti u odnosu na ustaljenu matricu i pravila konvencionalne kinematografije. Kultni filmovi su poznati po obožavateljima, stvaranju supkulture koja ih gleda nekoliko puta, citira dijaloge, likove ili scene te sudjelovanje publike. Širi pojam odnosi se na veće filmske produkcije - osobito one koje nisu bile komercijalne u kinima - ali koje su s vremenom ostale zapažene zbog neobičnih tema, stilova ili priča, dok uži pojam ograničava kultni film samo na one filmove koji su iznimno opskurni ili vrše prekoračenje na prethodno neistražen teritorij u svijetu filma. Filmski kritičari i sineasti imaju poteškoće točnog utvrđivanja pojma, pošto je to često subjektivan pojam. Prvi put se taj naziv pojavio u 1970-ima kako bi se opisali 'underground', ponoćni ili nezavisni filmovi koji su dali oduška publici i prikazali razne potisnute teme.

Prečesta upotreba ovog termina dovelo je do kontroverzi, jer filmski čistunci smatraju da se to ne smije korisiti kako bi se opisao svaki film koji nije nimalo neobičan ili nekonvencionalan; drugi optužuju Hollywood da namjerno umjetno stvara "kultne filmove" kako bi pojačao marketinšku taktiku, iako su priče istih odveć proračunate i tematski bezazlene. U moderno doba pojavio se i termin "instant kult klasik".

Često se događa da neki filmovi tijekom premijere ne prođu dobro na blagajnama - The Rocky Horror Picture Show, Harold i Maude, Veliki Lebowski, Nosferatu, Faster, Pussycat! Kill! Kill!, The Thing, The Princess Bride - te tek kasnije steknu kultni status i razumijevanje publike, iako to nije pravilo, te ima i dosta primjera kada kultni filmovi postignu instant uspjeh i priznanja - Pulp Fiction, Clerks, The Matrix, The Blues Brothers, Brazil, Easy Rider, Rushmore, Monty Python's Life of Brian, Spirited Away i dr.

Na prostoru bivše Jugoslavije, neki poznatiji kultni filmovi su većinom iz žanra komedije - Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun - ili vrlo rijetkog SF-a i/li fantastike - Izbavitelj, Gosti iz galaksije, The Show Must Go On i drugi.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]