Ksenija Jovanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ksenija Jovanović
glumica
Biografske informacije
Rođenje6. jun 1928.
Sarajevom Kraljevina SHS
Smrt1. 12. 2012. (dob: 84)
Beograd, Srbija
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica

Ksenija Jovanović (Sarajevo, 6. jun 1928Beograd, 1. decembar 2012) bila je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica.

Biografija[uredi | uredi kod]

Ksenija Jovanović je bila ćerka glumačkog para Irene i Branka Jovanovića. Prateći na glumačkom poslu svoje roditelje, često se selila.

Rođena je 6. jun 1928. godine u Sarajevu, ali je svoje rano detinjstvo provela kod majčinih roditelja u Skoplju i Beogradu, gde joj je deda Milo Iličković bio general, lekar, načelnik u vojnoj bolnici. Babuška - Klaudija Lukaševič po kojoj je ruskog porekla, veoma je uticala na njeno razumevanje prvih pojmova i odnos prema životu.

Završila je dva razreda osnovne škole u Sarajevu, potom se sa roditeljima odselila u Novi Sad gde je nastavila školu do 1939. da bi se potom, sa roditeljima preselila u Beograd gde je i maturirala u Četvrtoj ženskoj gimnaziji. Najpre je studirala na Ekonomskom fakultetu godinu dana, a potom na Visokoj filmskoj školi koju je vodio Vjekoslav Afrić. Po završetku, postaje član filmskog pozorišta pri „Avala filmu” koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović. Prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu Barba Žvane“.

Pozorišnu karijeru započela je u Beogradskom dramskom pozorištu kada je zaigrala u alternaciji sa Olgom Ivanović u predstavi "Inspektor je došao”. Nakon 10 godina, 1961. godine prelazi u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostaje do kraja svog života (poslednji put u predstavi "Hasanaginica" u novembru 2012. godine, samo mesec dana pre svoje smrti), iako je u penziju otišla 1989. godine.

Radila je sa mnogim rediteljima i gostovala u mnogim pozorištimae, gde je ostvarila veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru. Od 1953. do 2004. godine snimila je 210 radijskih uloga zahvaljujući, između ostalih kvaliteta, i boji glasa.

Umrla je u Beogradu 1. decembra 2012. godine. Posle kremacije sahranjena je 5. decembra 2012. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Filmovi[uredi | uredi kod]

Serije[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]