Krum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Krum

Kan Krum okuplja svoju vojsku
Kan Krum okuplja svoju vojsku

Datum smrti 814
Titula Kan od Boga
Period 803.814.
Prethodnik Kardam
Naslednik Omurtag
Poreklo
Dinastija Kruma
Porodica

Kan Krum (803.814.) je bio jedan od tri kana koji su imali naziv Kanas (u) Bigi (Kan (od) Bogа). Bio je naslednik kana Kardama i rodom je od panonskih Prabugara, koji su bili u službi Avara. 805. se oslobodio nadvlade Avara i iskoristio je priliku za ekspanziju preko Karpata u Trasilvaniju sve do Dunava i istočne Panonije. Tada je graničio sa Francima i kraljevstvom Karla Velikog.

Odnosi sa vizantijskim carem Nićiforom I[uredi | uredi kod]

Kan Krum se zalagao sa oslobođenje Slovena na Balkanu i njihovo potpadanje pod bugarsku državu. 807. bugarske snage su pobedili vizantijsku armiju u sutjesci reke Strume. 809. su uspešno opsedali Serdiku (današnja Sofija). Krum je vizantijskoj vojsci obećao siguran izlazak iz tvrđave, ali prekršio je obećanje i pobio 6.000 vojnika. To je navelo cara Nićifora I, da naseljava ljudstvo iz Male Azije na bugarsko-vizantijsku granicu. Takođe je probao povratiti Serdiku, ali neuspešno.

Krumov kaganat

811. Niđifor je predvodio veliku armiju protiv Bugara i stigao je do Karnobata. Tu se Krum 11. jula 811. založio za pregovore, ali Nićifor je nastavio sa pohodom. Vizantijska armija je uspešno prešla balkanske planine i bugarske sačekuše i potukla je bugarski odred od 12.000 vojnika, koji je pokušavao sprečiti upad u Meziju. Drugi bugarski odred od 50.000 vojnika je bio potučen pored zidina prestolnice Pliske 20. jula 811.

Vizantijska vojska je popljačkala Plisku i počinila je veliki masakr. Vraćali su se najkraćim putem preko planina. Knez Krum ih je uhvatio u zasedi. Pobio je celu vojsku i vizantijskog cara Nićifora. Od njegove lobanje je napravio pehar za vino.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Kardam
Kan Bugarske Nasljednik:
Omurtag

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]