Kreisiraadio

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kreisiraadio

Krejziradio (estonski:Kreisiraadio, Ludi radio) je estonski trio komičara i muzičara. Predstavljali su Estoniju u polufinalu Pesme Evrovizije 2008. u Beogradu.

Karijera[uredi | uredi kod]

Krejziradio je komični radio program započet 1993. na stanici Kuku radio (Kuku Raadio), koji je kasnije prerastao u TV program na državnoj estonskoj televiziji. Grupu čine estonski novinari i komičari Hanes Verno, Peter Oja i Tarmo Leinatam. Poznati su po svojim improvizovanim radio i TV skečevima i humoru apsurda.

Pesma Evrovizije 2008.[uredi | uredi kod]

Grupa Krejziradio nastupa i kao šaljiva muzička grupa.

Učestvovali su u programu „Evropesma 2008“ (Eurolaul 2008), estonskom takmičenju za izbor nacionalnog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2008, održanom 2. februara 2008, i pobedili tele-glasanjem u konkurenciji 9 kandidata. Grupa je osvojila najviše glasova i u prvom i u drugom krugu glasanja, pobedivši sa preko 52.000 glasova prema 30.963 za drugoplasiranu pesmu Ice cold story.

Grupa Krejziradio nije dobila podršku estonske kritike koja tvrdi da njihov humor mogu da razumeju samo ljudi iz njihove zemlje, ali ne i ostatka Evrope.[1] Arhivirano 2008-05-01 na Wayback Machine-u

Krejziradio je predstavljao Estoniju sa pesmom Leto Svet na srpskom jeziku. Pesma se sastoji iz besmislenih, apsurdnih rečenica koje se obično pominju u turističkim rečnicima. Refren se još ponavlja na nemačkom i finskom jeziku. Uz članove grupe, autori muzike i teksta su Prit Pajusar i Glen Pilvre. Zauzeli su pretposlednje, 18. mesto u prvom polufinalu, i tako se nisu plasirali u finale takmičenja.

Diskografija[uredi | uredi kod]

  • Kreisiraadio (crtani film, DVD, 2003/2006)
  • Kreisiraadio sümfooniaorkester (muzički DVD, 2006)
  • Kreisiraadio 1-3 (skečevi, CD, 2007)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]