Komolac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Komolac
Komolac na mapi Hrvatske
Komolac
Komolac
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovnik
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 5 m
Geografske koordinate
 - z. š. 42.672 N
 - z. d. 18.135 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 294
Pošta 20236 Mokošica
Pozivni broj 020
Autooznaka DU
dvorac Sorkočević, Komolac

Komolac je jedan od dva gradska kotara grada Dubrovnika koji se nalazi u području Rijeke dubrovačke, a obuhvaća naseljena mjesta Komolac, Rožat i Prijevor.

Geografija[uredi | uredi kod]

Komolac se nalazi na Jadranskoj turističkoj cesti, 5 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika u pravcu Splita.

Povijest[uredi | uredi kod]

Na komolačkom groblju, u čijem je sastavu i srednjovjekovna crkva Sv. Duha, i danas postoji više nadgrobnih ploča koje datiraju još iz 15. i 16. stoljeća.

U prošlosti su, na izvoru rijeke Omble, stari Dubrovčani sagradili branu i mlinove, čiji je graditelj bio Paskoje Miličević. Isti graditelj je krajem 15. stoljeća tu sagradio kapelicu i rafineriju bakra.

Tijekom rata u Hrvatskoj Komolac su gotovo u potpunosti spalile, uništile i popljačkale četničke horde.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

U Komolcu se nalazi ACI Marina Dubrovnik u čijem sastavu je dvorac Sorkočević, otvoreni bazen, betonski gatovi sa vezovima za jahte, caffe bar, restoran, trgovački centar i servis za jahte.

U Komolcu se također nalazi i jedina trafostanica iz koje se Dubrovnik napaja električnom energijom, pa je tako Dubrovnik jedan od rijetkih svjetskih gradova koji se napajaju električnom energijom iz samo jedne trafostanice.

Glavne grane privrede u Komolcu su nautički turizam, turizam, trgovina i mali obrt.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

U Komolcu prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 320 stanovnika, uglavnom Hrvata katoličke vjeroispovjesti.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[1]

Napomena: U 2001. nastalo izdvajanjem iz naselja Dubrovnik. Od 1857. do 1931. iskazivano kao naselje. U 1981. i 1991. podaci su sadržani u naselju Dubrovnik.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Komolac je poznat i po izvoru najkraće svjetske rijeke, Omble sa kojega se grad Dubrovnik opskrbljuje pitkom vodom još od vremena Dubrovačke republike. Ombla je od svog izvora do ušća, koji se nalazi odmah podno slapa od izvora duga svega tridesetak metara.

Obilježje Komlca su svakako i brojni ljetnikovci dubrovačke vlastele koji su građeni u vrijeme Dubrovačke Republike. Jedan od njih je i dvorac Sorkočević koji je danas djelomično devastiran tijekom Domovinskog rata, a nalazi se u prostoru ACI Marine Dubrovnik smještene u Komolcu. U samom naselju sačuvan je barokni ljetnikovac obitelji Bizzaro.

Izvori[uredi | uredi kod]