Kliment Ohridski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Sveti Kliment Ohridski
Ikona sv. Klimenta Ohridskog
Ikona sv. Klimenta Ohridskog
učenik Kirila i Metoda
Preminuo {{{datum smrti}}}
Ohrid,  Makedonija
Slavi se u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji
Simboli glagoljica, ćirilica
Zaštitnik gradova, krajeva i država Ohrid
Svetišta Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon

Sveti Kliment Ohridski (840. - Ohrid, 916.) bio je srednjovjekovni teolog, porijeklom najvjerovatnije iz jugozapadne Severne Makedonije.

Kliment je bio učenik poznatih tvoraca slavenske pismenosti Kirila i Metoda. Nakon Metodove smrti 885. njihovi učenici su u Velikoj Moravskoj izloženi napadima od njemačkog svećenstva, te su prognani iz Moravske. On je zajedno sa svojim drugovima; Gorazdom, Naumom, Savom i Angelarijem preko Save i Dunava pobjegao pod zaštitu bugarskog cara Borisa I.[1]

Po nalogu bugarskog cara Borisa I otišao je u Ohrid, i osnovao 886. - manastir koji je bio poznat kao Prvi slavenski univerzitet, iz kojeg je izašlo 3500 monaha osposobljenih pisati glagoljicu. Kliment je 893. postao Ohridski episkop.

Kliment je poznat po tome što je izmislio ćirilicu, na osnovu grčkog alfabeta kojeg je prilagodio slavenskim fonemima.

Kliment je za svog života napisao oko 42 djela vjerskog sadržaja, među kojima su najpoznatija Žitije sv. Metodija i Pohvala slavenskim učiteljima Kirilu i Metodu. Umro je 916. u Ohridu, a sahranjen je u crkvi koju je sam podigao - Sveti Pantelejmon[2].

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „http://mpc.org.mk/Kalendar/prolog.asp?id=1641Свети Климент, архиепископ Охридски” (Македонски). Pristupljeno 6 januar 2011. 
  2. Official site of Ohrid St. Clement's monastery "St. Pantheleimon"