Kleopatra Selena II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kleopatra Selena II

Kleopatra Selena II (grčki:η Κλεοπάτρα Σελήνη, 25. decembar 40. pne.6. ne.), također poznata kao Kleopatra VIII od Egipta ili Kleopatra VIII bila je egipatska princeza iz dinastije Ptolemejida i kraljica Mauretanije.

Rodila se kao kćer kraljice Kleopatre VII i rimskog vojskovođe Marka Antonija, odnosno kao sestra-blizanka Aleksandra Heliosa. Prema donacijama u Aleksandriji 34. pne. trebala je naslijediti Kirenajku i Libiju. Njeni roditelji su, međutim, godine 30. pne. poraženi u ratu protiv Oktavijana, koji je poslije toga dao likvidirati njenu polubraću Cezariona i Marka Antonija Antila. Kleopatri Seleni, Aleksandru i njenom mlađem bratu Ptolemeju Filadelfu je, pak, pošteđen život. Nakon paradiranja u trijumfu Oktavijan ju je povjerio svojoj sestri Oktaviji, koja ih je odgojila kao vlastitu djecu.

Kada je Oktavijan bivšeg numidijskog kralja Jubu II odlučio postaviti za kralja novostvorene klijentske države Mauretanije, Kleopatra Selena II mu je postala suprugom. U to vrijeme su joj braća već bila umrla, te je bila posljednji živi izdanaka Ptolemejida. Antički izvori opisuju da je, kao izuzetno obrazovana i prosvijećena žena, imala važnu ulogu u pretvaranju "divlje" Mauretanije u jedno od najprosperitetnijih područja tadašnjeg antičkog svijeta. Sa Jubom je imala dvoje djece: sina Ptolemeja i Druzilu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]