Klaus Kinski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Klaus Kinski
Klaus Kinski
Biografske informacije
RođenjeNikolaus Karl Günther Nakszynski
18. oktobar 1926.
Zoppot, Slobodni Grad Danzig
Smrt23. 11. 1991. (dob: 65)
Opus
Djelatni period1948–1989
Znamenite uloge
Lope de Aguirre u Aguirre, bič Božji
Grof Drakula u Nosferatu Vampir
Franz Woyzeck u Woyzeck
Brian Sweeney Fitzgerald u Fitzcarraldo
Cobra Verde u Cobra Verde

Klaus Kinski (Zoppot, Poljska, 18. listopada 1926. - Lagunitas, Kalifornija, 23. studenog 1991.) bio je njemački glumac

Kinski, pravim imenom Nikolaus Günter Karl Nakszyński, je bio slavni njemački glumac poljskog podrijetla koji je bio poznat po svojoj prevrtljivoj naravi. Imao je sestru i dva brata. 1930. njegova je obitelj živjela u siromašnim uvjetima te se preselila u Berlin. 1944. bio je prisilno unovačen u vojsku te je u Nizozemskoj bio zarobljen od britanske vojske.

Karijera[uredi | uredi kod]

Svoju karijeru je započeo u kazalištu te je 1953. putovao po Njemačkoj recitirajući djela koja su napisali Arthur Rimbaud, Francois Villon i druge. Kasnije je uspio na filmu u ekranizacijama Edgara Wallacea te tu i tamo i međunarodnim filmovima ( "Doktor Živago" ). Tijekom svojeg života snimio je 135 filma (neki tvrde preko 180). Navodno je odbio ulogu njemačkog činovnika u filmu Stevena Spielberga "Otimači izgubljenog kovčega" jer je smatrao scenarij "smećem". Najslavnije uloge ostvario je u kultnim filmovima bizarnog redatelja Wernera Herzoga "Aguirre, gnjev Božji", "Woyzeck", "Fitzcarraldo", "Nosferatu" i "Cobra Verde". Kasnije je njihov odnos obilježila u podjednakoj mjeri ljubav koliko i mržnja. Herzog je jednom izjavio da je "Brando samo dječji vrtić u usporedbi sa Kinskijem". Kinski je u mnogo prilika pokazao svoju temperamentnu narav, poput u primjerice talkshowu "Je spater der Abend" u kojem se je svađao sa nekim gostom iz publike. Drugom pak prilikom je tijekom predstave bacio zapaljene svijeće na publiku koja nije dovoljno cijenila komad.

Imao je troje djece; sina Nikolaija te kćerke Pola i Nastassja Kinski. Umro je u SAD-u u 65-toj godini života od srčanog udara. Njegov pepeo je razbacan po Tihom oceanu.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]