Kinematografija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kinematografija je izraz koji u najširem smislu obuhvaća cjelokupnu djelatnost proizvodnje filmova, što uključuje pred-produkciju, snimanje, montažu, prikazivanje, distribuciju te čuvanje i arhiviranje. U užem smislu se pod time može podrazumijevati sama djelatnost, za koju se ponekad koristi izraz filmska umjetnost. Obično taj izraz obuhvaća i pojedince i organizacije koje se bave profesionalno bave filmom, odnosno infrastrukturu kao što su filmski studiji, kinoteke i sl. Tada se često koristi izraz filmska industrija.

Kinematografija se može dijeliti po više kriterija. Jedna od najjednostavnijih podjela kinematografije je prema ciljanoj publici, odnosno svrsi izrade filmova, gdje postoji komercijalna, umjetnička i politička kinematografija.

Mnogo je češća podjela kinematografija po državama ili širim oblastima gdje se proizvode filmovi, pa se tako govori o američkoj, francuskoj, italijanskoj, njemačkoj, ruskoj, japanskoj ili evropskoj, arapskoj i latinoameričkoj kinematografiji.

Unutar jedne države može postojati više zasebnih kinematografija, za što je primjer indijska kinematografija koja se sastoji od Bollywooda (filmovi na hindiju), telugu, tamilske, malayam i kannada kinematografije. Osim po jeziku i etničkom kriteriju, zasebne kinematografije se mogu razviti i na temelju pripadnosti publike specifičnim društvenim grupama (za što kao primjer služi gay kinematografija), ali i načinu proizvodnje filmova, pa tako postoji nezavisna kinematografija.

Veze[uredi | uredi kod]