Kerestinec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kerestinec
Kerestinec na mapi Hrvatske
Kerestinec
Kerestinec
Kerestinec na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Sveta Nedelja
Površina 4,71 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.767 N
 - z. d. 15.8 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 1.199
 - Gustoća 254,56 st./km²
Pošta 10431 Sveta Nedjelja
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Kerestinec je jedno od naselja u današnjem gradu Sveta Nedelja, čijem poštanskom uredu (broja 10431) i pripada.

Ime[uredi | uredi kod]

Naziv mjesta dolazi od mađarske riječi "Kereszt" što u prijevodu znači "križ." Prema predaji, u blizini kerestinečkog dvorca, koji je bio u vlasništvu hrvatsko-mađarske plemićke obitelji Erdödy, postojala je drvena kapelica svetoga Križa, prema kojoj je mjesto i dobilo ime.

Povijest[uredi | uredi kod]

Kerestinec je u povijesne udžbenike ušao zbog niza događaja vezanih, većinom, oko samog kerestinečkog dvorca.

Tako se 6. veljače 1573. godine u Kerestincu odigrala jedna od bitaka Seljačke bune, u kojoj je podban Gašpar Alapić porazio seljačku vojsku.
U periodu između dva svjetska rata, u Kerestincu su se 1936. ponovo pobunili seljaci, ovoga puta zbog načina na koji je tadašnja srpska žandarmerija postupala prema njima. Tzv. Kerestinečka buna je ugušena uz pomoć vojske, a pobunjenicima su izrečene rigorozne kazne.
Za vrijeme II. svjetskog rata, dvorac je poslužio ustaškim vlastima kao zatvor. U tom kerestinečkom logoru, živote su izgubili mnogi mladi intelektualci i ljevičari, poput Augusta Cesarca.

U novije doba, Kerestinec je postao središte kulturnog života samoborskog kraja. Početkom devedesetih, osnivanjem Općine Sveta Nedelja, Kerestinec postaje jedno od naselja u njenom sastavu i započinje snažan gospodraski i društveni razvoj.

Kerestinec danas[uredi | uredi kod]

Danas je Kerestinec jedna od gradskih četvrti Grada Svete Nedelje.

Kerestinec je i nadalje kulturno središte, a nosilac današnjih kulturnih aktivnosti, uz župu, je i Kulturno umjetničko društvo Kerestinec (KUD Kerestinec), najstarija udruga na području Kerestinca, te najstarija kulturna udruga Grada Svete Nedelje, osnovana 1932. godine.

Uz KUD, u Kerestincu djeluje i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kerestinec (DVD Kerestinec), također s tradicijom vatrogastva u Kerestincu dugom preko pedeset godina. Kerestinčani su, zapravo pioniri vatrogastva u Svetoj Nedelji.

Nositelji sportskog života su Nogometni klub TOP Kerestinec, osnovan 1961. godine te Športsko ribolovno društvo "Som". U svjoj podužoj povijesti, i nogometaši i ribiči ostvarili su zavidne uspjehe.

Godine 2001. je osnovana župa Uzvišenja sv. Križa koja obuhvaća naselja Kalinovicu i Žitarku.

Povezano[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kerestinec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.