Karpoš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karpoš

Spomenik Karpošu u Skopju podignut 2010.
Spomenik Karpošu u Skopju podignut 2010.

Informacije
Rođenje 16__?
Vojnik, Otomansko Carstvo
Smrt 1689.
Skopje, Otomansko Carstvo

Karpoš, ( Vojnik, 16__? - Skopje, 1689.) Vođa velikog ustanka u sjeveroistočnoj Makedoniji protiv otomanske vlasti 1689. U to doba je austrijska vojska pod generalom Piccolominijem za cara Svetog Rimskog Carstva Leopolda I., poduzela veliku vojnu ofanzivu protiv Otomanskog carstva.

Biografija[uredi | uredi kod]

O mjestu i točnom vremenu njegova rođenja pouzdano se malo toga zna. Ali se zna da je Karpoš radio u kratovskim rudnicima, kao i to da je u svojoj prošlosti bio hajduk (čovjek izvan zakona, zbog nekog delikta), svakako se pouzdano zna da je imao veza sa austrijskom dvorskom kancelarijom.

Karpošev ustanak[uredi | uredi kod]

Austrijska vojska je u svom nenadano uspješnom i dubokom prodoru u krajeve pod Otomanskom vlašću poticala lokalno kršćansko stanovništvo na otpor i borbu protiv otomanske vlasti. Karpoš se tom pozivu odazvao, i okupio oko 15 000 ustanika. U vrlo kratkom vremenu (u turskoj vojsci vladalo je veliko rasulo), uspio je osloboditi veliki dio sjeveroistočnе Makedonije (Kratovo, Krivu Palanku, Kumanovo, Veles i Demir Kapiju). Piccolomini je prodro do Skopja, kojeg je zapalio i potom krenuo na Kosovo prezimiti; tu je iznenadno obolio i umro (Prizren, 9. novembra 1689.). Nakon toga se austrijska vojska stala povlačiti, potom je uslijedila velika vojna ofenziva tursko-tatarskih trupa na ustanike. Njihov otpor je slomljen zauzećem Kumanova, Karpoš je zarobljen i pogubljen u Skopju početkom novembra 1689.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rossos, Andrew (2008) (engleski). Macedonia and the Macedonians: A History. Hoover Press. str. 54. ISBN 978-0-8179-4882-5.