Josip Adamić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Josip Adamić
Pseudonim(i) Edo
Rođenje 6. rujna 1923.
Vezišće kraj Čazme
Smrt 15. listopada 1931.
Zagreb
Zanimanje stolar
Standardizacija infokutija

Josip Adamić - Edo (Vezišće kraj Čazme, 14. travnja 1907.Zagreb, 15. listopada 1931.) bio je politički radnik i tajnik Mjesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je 14. travnja 1907. u selu Vezišću kraj Čazme. Dok je bio stolarski šegrt, postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) 1926. godine. Tada je bio aktivan u radu podružnice Saveza drvodjeljaca (Nezavisni sindikati) u Zagrebu. Služeći vojni rok u Boki Kotorskoj 1928. godine, širio je antimilitarističku propagandu u Ratnoj mornarici i pri tom radio na stvaranju organizacije SKOJ-a.

Poslije služenja vojnog roka vratio se Zagreb i radio u sindikatima. Godine 1930., primljen je u članstvo Komunističke partije Jugoslavije, a 1931. bio je izabran za tajnika Mjesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb. Surađivao je s Josipom Debeljakom, nakon što je ovaj bio izabran na funkciju tajnika Centralnog komiteta SKOJ-a.

Adamića su ubili, 15. listopada 1931. godine, u zagrebačkom naselju Svetice policijski agenti, koji su pokušali uhititi Josipa Debeljaka.

Poslije rata je sahranjen u Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Dr. Bosiljka Janjatović: Enciklopedija Jugoslavije JLZ, Zagreb, 1980. svezak 1. (A—Biz) str. 9.