Jelena (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jelena
Јелена (ТВ серија).jpg
FormatTelenovela
KreatorJoaquín Guerrero Casasola y Gómez
NastupajuDanica Maksimović
Aljoša Vučković
Irfan Mensur
Ružica Sokić
Ivan Bekjarev
Bojana Ordinačev
Srđan Karanović
Iva Štrljić
Srna Lango
Dragana Vujić
Vladan Dujović
Andrej Šepetovski
Danijel Đokić
Đorđe Erčević
Aleksandar Srećković
Nebojša Kundačina
Slobodan Ćustić
Zemlja porijeklaSrbija
Broj sezona1
Broj epizoda110
Produkcija
Trajanje40 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalBK televizija
Originalno prikazivanje18. 10. 2004. – 9. 5. 2005.

Jelena je naziv prve srpske telenovele, ikada snimljene. Seriju je za tadašnju BK TV snimala produkcijska kuća Power House Entertainment, čiji je vlasnik Saša D. Karić.

Ova telenovela je snimana tokom 2004. i 2005. godine. Radnja bazira na scenariju od 110 epizoda, čiji je autor Meksikanac Hoakin Herero Kasasola (Joaquín Guerrero Casasola). Seriju su režirali Andrej Aćin i Miloš Petričić. Glavnu muzičku temu "Sada znam", izvodili su Danica Karić i Dušan Zrnić. Pesmu "Mrva sreće", koja je takođe često korišćena kao muzička podloga, izvodila je Milica Babić. Serija je rađena po ugledu na latinoameričke telenovele, ali je radnja prilagođena našem podneblju. Jelena je imala izuzetno visok budžet (oko 4 miliona Evra), i snimalo je se na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu. Kako bi se Jelena što bolje promovisala, prva epizoda je 18. oktobra 2004. emitovan na Trgu Republike, putem videobima. Za novinare je bila posebna projekcija u takvud sinepleksu (Tuckwood Cineplex). Grad je bio obljepljen reklamnim plakatima, sa natpisima "Šta Ratko smera?", "Šta razdvaja Sašu i Helen?", "Koga sanja Jelena?" i drugim.

Jelena je još 2004. godine, tokom snimanja prodata u 12 države. Na prostoru bivše Jugoslavije je bila jako uspešna (čak uspešnija, nego u samoj Srbiji) i doživela je brojne reprize. Na prvom samitu telenovela u Barseloni je nagrađena za najbolji scenario, još ispred američke sapunice "Odvažni i lepi" (The Bold and the Beautiful).

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Beograd u sedamdesetim, prošlog veka: Mlada Jelena, ćerka visokog funkcionera u partiji i uglednog beograđanina i mladi, siromašni Vuk su odlučili da pobegnu iz grada na njen osamnaesti rođendan. Neko je međutim saznao za njihov plan i odlučio da im pomrsi konce. Jeleni je stavljeno sredstvo za uspavljivanje u šampanjac i neko je zaključava u sobu. U isto vreme neko puca u Vladimira, Jeleninog oca. Vuk čuje pucnjavu i pokušava da pomogne Vladimiru. Ljudi, koji dolaze na mesto zločina, su ubeđeni da je Vuk ubio Vladimira. Vuk beži i napušta tadašnju Jugoslaviju.

Nakon tri decenije, želeći da istera pravdu, Vuk se vraća u Beograd sa ćerkom Helen. Vuk ima i sina Majkla, sa kojim je u lošim odnosima. Vuk otvara firmu "Stigma", desna ruka mu je Tatjana Pantić, njegova asistentkinja. Tatjana je potajno zaljubljena u Vuka.

Jelena je se udala za Ratka Milijaša i ima sa njim dvoje dece Sašu i Lidiju. Dok Saša uspešno radi kao novinar, Lidija ne uspeva da se ostvari i snađe u životu i često hoda stranputicom. I ako Ratko voli Jelenu, već duže vreme ima aferu sa Sofijom Jovanović, vlasnicom modne agencije.

Ratko se trudi da osujeti Vukove planove iz ljubomore, jer zna da su se Jelena i Vuk nekada davno voleli.

Saša Milijaš i Helen Despotović se upoznaju. Izlaze zajedno i zaljubljuju se. Niko se i ne nada da će neočekivani susret Saše i Helen postati fatalan za dvoje mladih koji rešavaju da započnu zajednički život.

Priča dobija nove dimenzije, kada Saša, u svojstvu novinara časopisa Rumbus stiže u preduzeće Stigma, da napravi intervju sa Vukom Despotovićem i tamo sretne svoju majku Jelenu i svoju voljenu Helen i saznaje da je ona ćerka čoveka, za kojega se smatra da je ubio njegovog dedu. Kasnije se priči priključuje kriminalna organizacija pod imenom "Ptica Feniks", u čije kandže upada Jelenina ćerka Lidija. Jelena oboljeva od tumora na mozgu. Ratko joj ne saopštava dijagnozu.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Jelena je za vreme emitovanja imala konkurenciju. U razmaku od pola sata su počinjale Jelena na BK TV i prva hrvatska telenovela Vila Marija na TV Pink. Štampa je vrlo pažljivo pratila taj "dvoboj".
  • Srna Lango i Irfan Mensur su u telenoveli glumili ljubavnicu i oženjenog muškarca. U realnom životu su supružnici.
  • Ćerka Aljoše Vučkvića (koji glumi Vuka), Leana Vučković, se takođe pojavljuje u nekoliko epizoda.
  • U jednoj epizodi Vuk Despotović gostuje u emisiji "Suočavanje" kod Bojane Lekić na BK TV, a u jednoj drugoj se ekipa emisije "Budilnik" pojavljuje na slavlju Vuka Despotovića. Obe emisije su u to vreme zaista emitovane na BK TV.
  • U jednoj epizodi gostuje voditelj Dejan Pantelić. I gostovanje venecuelanske zvezde, hrvatskog porekla, Gabrijele Španić je bilo u planu. Iz nepoznatih razloga do te saradnje nije došlo, i ako je Španićeva u intervjuima i emisijama potvrđivala da će imati gostujuću ulogu u Jeleni. Za list "Blic" je najavljivala gostovanje u 12 epizoda, koje su se trebale snimati u Majamiju.
  • Krajem novembra 2009. godine je Ružica Sokić za dnevni list "Press" rekla sledeće o "Jeleni":

Kako danas gledate na sapunicu "Jelena"?

- To je ružna epizoda u mom životu, koju sam negde potisnula. "Jelena" je mogla da bude dobra serija da prste nisu umešali hohštapleri, koji su se trudili da otmu novac. Šteta! Serija je diletantski urađena. Publika je nije prihvatila, jer su je radile neznalice. [1]

Uloge[uredi | uredi kod]

Lik Glumac/ica
Jelena Stafanović-Milijaš Danica Maksimović
Vuk Despotović Aljoša Vučković
Ratko Milijaš Irfan Mensur
Mira Ružica Sokić
Petar Savić Ivan Bekjarev
Helen Despotović Bojana Ordinačev
Saša Milijaš Srđan Karanović
Tatjana Pantić Iva Štrljić
Sofija Jovanović Srna Lango
Sandra Dragana Vujić
Momir Đevenica Vladan Dujović
Gvozden Đevenica Andrej Šepetovski
Majkl Despotović Danijel Đokić
Boban Đorđe Erčević
Bane Nebojša Kundačina
Nemanja Aleksandar Srećković
inspektor Miša Andrić Slobodan Ćustić

Epizode[uredi | uredi kod]

Spisak epizoda serije "Jelena"

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-11. Pristupljeno 2010-04-21. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]