Jean Chiappe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jean Chiappe 1927. godine

Jean Baptiste Pascal Eugène Chiappe (Ajaccio, 3. maj 1878 - Mediteran, 27. novembar 1940) bio je francuski policijski i državni službenik, najpoznatiji kao prefekt pariške policije od 1927. do 1934. godine.

Rodio se na Korzici u uglednoj porodici Chiappe. Karijeru je započeo nakon studija prava, zaposlivši se 1899. u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao sekretar odjela za zatvorsku upravu. Sa vremenom je napredovao u službi, a od 1924. do 1927. bio načelnik kriminalističke policije. Na čelu pariške policije je godine 1930. donio odluku kojom se, nakon nasilnih demonstracija radikalnih desničara, zabranjuje prikazivanje Buñuelovog filma Zlatno doba. Usprkos desničarskih stavova, zadržao je položaj i pod vladama lijevog centra, sve dok nije došlo do javnih optužbi za zataškavanje i iznude vezanu uz aferu Stavisky i druge korupcijske skandale. 3. februara 1934. ga je premijer Edouard Daladier konačno smijenio. Chiappe je, međutim, prethodnih godina stekao takvu popularnost u redovima radikalne desnice da su oni na to reagirali uličnim demonstracijama koje su 6. februara eskalirale u krvoproliće.

Chiappe je te događaje iskoristio kako bi započeo političku karijeru. Godine 1935. je postao predsjednik pariškog općinskog vijeća, a 1936. godine je izabran u Parlament kao nezavisni zastupnik uz podršku stranaka desnice. Nakon pada Francuske je Chiappe bio odsutan kada je Parlament izglasao ustavne ovlasti maršalu Petainu i time uspostavljen višijski režim. Usprkos toga ga je višijski režim 24. novembra imenovao visokim komesarom za Levant, odnosno guvernerom Sirije i Libanona koji su tada bili pod francuskom vlašću. Tri dana kasnije je na put za Levant odletio avionom Air Francea, kojim je pilotirao proslavljeni avijatičar Henri Guillaumet; avion je nedaleko od obale Sardinije oboren od strane italijanskih lovačkih aviona; iako se danas uglavnom vjeruje da je to toga došlo pogreškom, odnosno da je višijski avion zamijenjen za britanski, višijski premijer Pierre Laval je za incident optužio Britance, te je Chiappe slavljen kao mučenik.

Njegov brat Angelo Chiappe je također imao istaknutu karijeru u državnoj upravi prije nego što je 1945. godine nakon oslobođenja Francuske pogubljen zbog kolaboracije sa okupatorom; nećak Jean-François Chiappe je bio poznati televizijski režiser.