Jakuze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Yakuza
Slika koja ilustrira članak Jakuze
"Yakuza" napisana u katakani

Datum osnivanja 17. vijek
(vjeruje se da su nastali od Kabuki-mono)
Broj članova 102,400[1]
Kriminalne aktivnosti kriminalne aktivnosti i legalni poslovi
Znameniti članovi Glavni klanovi
  1. Yamaguchi-gumi
  2. Sumiyoshi-kai
  3. Inagawa-kai


Jakuze (ヤクザ ili やくざ Yakuza?), poznate i kao gokudō (極道?), su pripadnici japanske kriminalne organizacije, tradicionalnog sindikata organizovanog kriminala, takođe poznati i kao „nasilničke grupe“. Ime su dobili po popularnoj igri kartama hanafuda, odnosno najlošijoj kombinaciji koju igrač može da izvuče: 8 (ja), 9 (ku) i 3 (sa) što u bukvalnom prevodu znači beznačajno, pa ih u Japanu zovu i 893. Najbrojnija su kriminalna organizacija na svetu. Prepoznaju se po kratko podšišanoj kosi, tetovažama po gotovo celom telu (najpopularnije su irezumi i horimono) i po nedostatku malog prsta na ruci (to ritualno odsecanje se zove jubitsume).

Naime, prilikom prvog prekršaja počinilac mora da odseče vrh malog prsta na levoj ruci i da ga preda svom nadređenom.

Poreklo jakuza leži u razbojničkim družinama takozvanih ronina tj. samuraja bez gospodara koji su lutali i pljačkali Japanom. Prve prave organizacije jakuza su nastale pre oko 300 godina. Bile su to bande Bakuto (kockara) i Tekija (uličnih trgovaca).

U vreme Mejdži reforme tj. modernizacije Japana, oni su počeli da razvijaju poslove vezane za šverc, ucene, iznude, reketiranje i organizovanje prostitucije. Oni potiču iz svih slojeva japanskog društva. Na njihovom čelu se nalazi ojabun (otac) koji komanduje potčinjenima (kobuni). Prijemom u organizaciju član se odriče krvnih veza.

Veće grupe jakuza sastoje se od više manjih koje su lojalne bosu klana kumičou. Kumičo ima mrežu pomoćnika, saiko-komone (stariji savetnici) gde svaki rukovodi nekom od delatnosti u gradskim četvrtima koje kontrolišu. Princip rada jakuza je: „raditi tajno iza legalnih paravana“.

Najveći od svih klanova je Jamagučigumi koji se bavi dilovanjem droge, pranjem novca i pornografijom. Na njegovom čelu se više od tri decenije nalazio Kazuo Toaka, treći ojabun od osnivanja klana, do 1981. kada je smrtno ranjen. Ovo je isključivo tajno muško društvo gde ženama nije dozvoljen pristup. Jedino bosova žena ima kontakte sa ostalim članovima koji je zovu ane-san (starija sestra). Simbol ovog klana je značka u obliku romba koji nose na reveru a uz pomoć koje se ući gde god se poželi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Criminal Investigation: Fight Against Organized Crime (1)”. Overview of Japanese Police. Nacionalna policijska agencija. June 2007. Pristupljeno 23. VI 2008. [mrtav link]