Jack Benny

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jack Benny

Jack Benny (Chicago, 14.2. 1894. – Beverly Hills, 26.12. 1974.), rođen kao Benjamin Kubelsky, bio je američki komičar, vodviljski zabavljač te radio, televizijski, i filmski glumac. Predstavljao je jednu od najvećih zvijezda klasičnog američkog radija a poslije postao i popularna televizijska ličnost.

Biografija[uredi | uredi kod]

Benjamin Kubelsky je odrastao u Chicagu, u porodici židovskog trgovca rabljenom odjećom. Od 6. godine je počeo svirati violinu što će mu ostati zaštitni znak do kraja karijere. Kao tinejdžer je napustio školu kako bi se posvetio vodvilju.

Godine 1912. Kubelsky je razvio duet-točku zajedno s pijanisticom Corom Salisbury. Na zamolbu slavnog violinista Jana Koubelika je pristao promijeniti ime u Ben K. Benny kako bi izbjegao zabunu. Show-business je nakratko prekinuo prvi svjetski rat kada se 1917. prijavio u ratnu mornaricu, gdje je svirao u orkestru, a povremeno zabavljao mornare pričajući viceve.

Po povratku iz rata se vratio vodvilju, te opet promijenio ime - ovaj put u Jack Benny, navodno na zahtjev komičara Bena Bernieja.

Godine 1922. je upoznao Sadye Marks, s kojom se vjenčao 1927. godine, a koja je pod imenom Mary Livingstone nastupala u njegovoj radio i TV-emisiji The Jack Benny Program. Emisija u radio-obliku emitirala na NBC-ju od 1932. do 1948. te na CBS-u od 1948. do 1955. Televizijska verzija je emitirana na CBS-u od 1950. do 1954. te na NBC-u do 1964. do 1965.

Benny je nakon završetka televizijske karijere nastupao po noćnim klubovima, i povremeno glumio u cameo ulogama u filmovima, uključujući It's a Mad, Mad, Mad, Mad World 1963. godine. U jesen 1974. se spremao nastupiti u filmu The Sunshine Boys, te nagovorio svog najboljeg prijatelja Georgea Burnsa da preuzme njegove nastupe u noćnim klubovima. U oktobru iste godine mu je pozlilo, i otkrilo se da ima rak gušterače. Umro je dva mjeseca kasnije, a Burns je na kraju preuzeo njegovu ulogu za koju će dobiti Oscara.

Po Bennyju je nazvan Jack Benny Center u Waukeganu, gradu u državi Illinois gdje je proveo dio djetinjstva.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]