Ivo Sanader

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivo Sanader
Ivo Sanader


Na dužnosti
23.12. 2003. – 6.7. 2009.
Predsjednik Stjepan Mesić
Zamjenik Đurđa Adlešič
Jadranka Kosor
Slobodan Uzelac
Damir Polančec
Prethodnik Ivica Račan
Nasljednik Jadranka Kosor

Rođen/a 8. 6. 1953. (1953-06-08) (dob: 70)
Split, NR Hrvatska, FNR Jugoslavija
Politička stranka nema
ranije: Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) (1990 - 2009)
Suprug/a Mirjana Sanader
Djeca Bruna Sanader, Petra Sanader
Alma mater Univerzitet u Innsbrucku
Religija rimokatolik

Dr. Ivo Sanader (8.6. 1953. -) je hrvatski političar, koji je od 2003. do 2009. bio na dužnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Rođen je u Splitu. Rani život je proveo u Austriji, gdje je doktorirao romanske jezike i komparativnu književnost na Univerzitetu u Innsbrucku.

Godine 1990. se u Hrvatskoj priključio Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Kraće vrijeme je bio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a od 1992. zastupnik u Saboru i pomoćnik ministra vanjskih poslova.

U aprilu 2000. je, nakon što je HDZ doživio težak poraz na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, izabran za predsjednika stranke. Početkom 2001. je na splitskoj rivi sudjelovao na masovnom mitingu podrške hrvatskom generalu Mirku Norcu, optuženom za ratne zločine, te tom prigodom žestoko kritizirao vladu tadašnjeg premijera Ivice Račana zbog suradnje s Haškim sudom.

Nakon što je postepeno počeo ublažavati radikalnu nacionalističku retoriku, došao je u sukob s Ivićem Pašalićem koji ga je optužio za skretanje s nacionalističkog kursa. Sanader je sukob iskoristio kako bi HDZ počeo okretati prema centru, odnosno od nje napravio demokršćansku stranku. Usprkos toga se morao koristiti uslugama desničara kao što su Vladimir Šeks i Branimir Glavaš kako bi na stranačkom saboru 2002. godine porazio Pašalića i otjerao ga iz stranke.

Godine 2003. je HDZ na parlamentarnim izborima osvojio relativnu većinu te je na osnovu toga Sanader sastavio vladu uz pomoć nekoliko stranaka centra, nominalno lijeve Hrvatske stranke umirovljenika te zastupnicima Samostalne demokratske srpske stranke. Godine 2007. je ponovno pobijedio na izborima i sastavio vladu kojoj se pridružila Hrvatska seljačka stranka.

1.7. 2009. je najavio ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Na oba mjesta ga je naslijedila njegova zamjenica Jadranka Kosor. Nekoliko mjeseci kasnije, 3.1. 2010. u sjedištu HDZ-a je održao pres-konferenciju najavivši povratak u politiku potaknut lošim rezultatom HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima. Dan kasnije, nakon što je javnost protumačila njegov čin kao "puč", Predsjedništvo HDZ-a ga je izbrisalo iz evidencije članstva zbog "narušavanja ugleda stranke".

U jesen 2010. Sanader je iskoristio svoje pravo da kao nezavisni zastupnik uđe u Sabor, odnosno zauzme mjesto koje je kao nositelj liste HDZ-a osvojio 2007. Dana 9.12. 2010. je napustio Hrvatsku nedugo nakon što je objavljeno da DORH od Sabora traži ukidanje parlamentarnog imuniteta radi početka kaznenog progona. Dan kasnije je uhapšen u Austriji. 20. 11. 2012. je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog profiterstva i korupcije.