Indie rock

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Indie rock (engl. od independent rock – „nezavisan rock“) je rok muzika koja pripada indi žanru. Termin je ušao u upotrebu krajem 1980-ih godina i ponekad se koristi za indi muziku u celini. Od 1990-ih se koristi i kao sinonim za alternativnu rok muziku, a danas čak za manje-više svu muziku koja ne spada u mejnstrim kategoriju.

Karakteristike i istorijat[uredi | uredi kod]

Alternativni sastavi su u početku uglavnom bili pod uticajem pankа, post-pankа i novog talasa 70-ih i ranih 80-ih. Indi rok sastavi koriste instrumente tipične za rok muziku – električne gitare, bas gitare, sintesajzere, bubnjeve i vokal, ali i mnoge druge. Sarađuju sa malim, nezavisnim izdavačkim kućama, koje nisu „mejnstrim“. Bendovi koji pripadaju indi rok žanru često se poistovećuju sa idealima andergraund potkulture i teže za tim da zadrže artističku kontrolu nad svojom muzikom, što im omogućavaju manje izdavačke kuće.

Klasični indi rok sastavi se uglavnom ne promovišu standardnim marketingom, već turnejama i takozvanim virusnim marketingom, kao i internetom. Neki bendovi vremenom potpisuju ugovore sa većim izdavačkim kućama, sa povoljnim uslovima kao rezultat prethodnog, nezavisnog uspeha. Popularizacija indi muzike početkom 1990-ih dovela je komercijalizacije žanra, kada su veće izdavačke kuće potpisivale ugovore sa velikim brojem indi rok grupa, predstavljajući ih kao alternativne bendove.

Podžanrovi i predstavnici[uredi | uredi kod]

Podžanrovi indi rok muzike i njihovi predstavnici su između ostalih:

Podžanrovi nastali 1980-ih i 1990-ih[uredi | uredi kod]

Podžanrovi nastali 2000-ih[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]