Hudson Austin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hudson Austin

Na dužnosti
19. oktobar 1983. – 25. oktobar 1983.
Prethodnik Maurice Bishop
Nasljednik Nicholas Brathwaite

Rođen/a (1938-04-26)26. 4. 1938.
Grenada
Politička stranka Pokret New Jewel

Hudson Austin (26. april 1938 -) je bivši general Narodne revolucionarne armije Grenade, poznat po tome što je nakon ubistva premijera Mauricea Bishopa 1983. godine formirao kratkotrajnu vojnu vladu svrgnutu američkom vojnom intervencijom.

Austin je početkom 1970-ih postao član Bishopove marksističke stranke Pokret New Jewel (NJM) te je nakon vojne obuke u Gvajani i Trinidadu formirao njeno vojno krilo. Te su formacije 13. marta 1979. preuzele nadzor nad Grenadom, svrgnule premijera Eric Gairyja te tako omogućile Bishopu i NJM da dođu na vlast i zavedu jednopartijski režim. Grenada je dobila nove oružane snage u obliku Narodne revolucionarne armije (PRA) na čije je čelo stao Austin.

Kada je početkom oktobra 1983. Bishop došao u sukob sa svojim zamjenikom Bernardom Coardom, Austin je stao na Coardovu stranu. 19. oktobra su Austinove trupe razbile demonstrante koji su bili oslobodili Bishopa i njegove suradnike iz kućnog pritvora, a nakon čega su Bishop i suradnici strijeljani. Isti je dan Austin svrgnuo Coarda, proglasivši novo Revolucionarni vojni savjet Grenade, na čijem je čelu bio on sam. Austin je naredio policijski sat širom otoka. Njegova je vlast, međutim, trajala samo šest dana. Američki predsjednik Ronald Reagan je iskoristio eskalaciju nasilja na otoku kao povod za vojnu intervenciju prilikom koje je marksistički režim svrgnut. Tom prilikom je sam Austin bio zarobljen.

Nova grenadska vlada je pokrenula sudski postupak protiv pučista optuženih za Bishopovo ubistvo. Na procesu, poznatom kao Grenadskih 17, Hudson je osuđen na smrt, ali mu je kazna kasnije preinačena u doživotni zatvor. Bishop prilikom izdržavanja kazne, za razliku od drugih branjenika, nikada nije nastojao otkloniti svoju odgovornost za Bishopovu smrt. 18. decembra 2008. je pušten iz zatvora.

Izvori[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Maurice Bishop
Predsjednik Revolucionarnog vojnog savjeta Grenade
1983
Slijedi:
Nicholas Brathwaite