Hrvatska dijaspora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Verzija Hrvatske zastave sa prvim bijelim poljem na grbu često je korištena među Hrvatima u emigraciji između 1945. i 1991. godine. Danas se koristi zastava republike Hrvatske

Hrvatska dijaspora ili hrvatsko iseljeništvo u najširem smislu označava pripadnike hrvatskog naroda koji žive izvan granica Hrvatske ili područja gdje predstavljaju konstitutivni narod (BiH) ili autohtonu manjinu.

  • Hrvatska katolička misija u Münchenu osnovana je davne 1948. godine. S oko 43 000 registriranih vjernika jedna je od najstarijih i najvećih misija u Njemačkoj za katolike Hrvate. Značajno doseljavanje u Njemačku zabilježeno je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je nekoliko stotina tisuća Hrvata u potrazi za boljim životnim uvjetima ili -u manjim broju- zbog neslaganja s komunističkim režimom SFRJ kao disidenti napustili svoju domovinu.

Hrvatske iseljeničke zajednice nekad i sad[uredi | uredi kod]

Sport u hrvatskoj dijaspori[uredi | uredi kod]

U druženju i okupljanju hrvatskih iseljeničkih zajednica su veliku ulogu imala športska društva, posebice nogometni klubovi.
Najčešća imena koja nose su Croatia, Jadran, Zrinski, Adria, Dalmacija, Hajduk, Dinamo, HAŠK, Marjan, Velebit, Mladost, Matija Gubec...

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. [1]
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 2009-03-17. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]