Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Potter and the
Deathly Hallows – Part 1
PrijevodHarry Potter i Darovi smrti - 1. dio
RežijaDavid Yates
ProdukcijaDavid Heyman
David Barron
ScenarioSteve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Alan Rickman
Ralph Fiennes
Michael Gambon
Bill Nighy
Helena Bonham Carter
Robbie Coltrane
Brendan Gleeson
John Hurt
Timothy Spall
David Thewlis
MuzikaAlexandre Desplat
John Williams
Premijera18. 11. 2010 (2010-11-18)
Jezikengleski jezik
Trajanje146 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$250,000,000
(zajedno s drugim dijelom)
Zarada$955,417,476
Tehnička ekipa
FotografijaEduardo Serra
MontažaMark Day
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Half-Blood Prince Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2
Harry Potter and the
Deathly Hallows – Part 1
na Internet Movie Database

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 je britansko-američki fantastični film iz 2010. kojeg je režirao David Yates prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Ovaj film, koji je ukupno sedmi i pretposljednji nastavak serijala, prvi je od dva filma temeljen na tom romanu. Scenarij je napisao Steve Kloves, a film su zajednički producirali David Heyman i David Barron. Radnja filma prati prvi dio Harryjeve potrage za Voldemortovim horkruksima i događanja u čarobnjačkom svijetu u tom periodu. Glavni trio tumače, kao i do sada, Daniel Radcliffe, u ulozi Harryja Pottera te Rupert Grint i Emma Watson kao Ron Weasley i Hermione Granger. Ovaj film nastavak je filma Harry Potter and the Half-Blood Prince, a prethodnik filma Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, koji je zaključio serijal.

Snimanje je započelo 19. veljače 2009., a cijeli proces završen je 12. lipnja 2010. Film je u običnim i IMAX kinima distribuiran od 18. studenog 2010. Sa zajedničkim budžetom od 250 milijuna dolara (kojeg je dijelio s drugim dijelom), film je zaradio preko 955 milijuna dolara, čime je 2010. završio na trećem mjestu, iza filmova Toy Story 3 i Alice in Wonderland.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Alastor Moody (Brendan Gleeson) je bio voditelj plana za bijeg i skrivanje Harryja Pottera, kojeg im je objasnio i iznio u kući Harryjevog tetka. Nažalost, Moody je poginuo tijekom privedbe tog plana.

Lord Voldemort i njegovi sljedbenici planiraju kako zaskočiti Harryja Pottera koji upravo treba napustiti Kalinin prilaz i to malo prije nego što na njegov 17. rođendan nestane zaštita koju mu pruža dom Dursleyjevih. Članovi Reda feniksa dolaze kako bi preselili Harryja i Dursleyjeve na odvojene sigurne lokacije. Prije odlaska Dudley iznenadno izražava svoju zahvalnost prema Harryju zato što ga je ovaj spasio od dementora. Članovi Reda prate Harryja do sigurne lokacije, ali unatoč korištenju šest Harryjevih dvojnika, pravi je Harry otkriven zbog uporabe čarolije razoružavanja (Expelliarmus) na Stanu Shunpikeu te ga napadaju Voldemort i njegovi smrtonoše. Harry i ostali uspijevaju pobjeći u Jazbinu, iako su tijekom puta ubijeni Hedwiga i Divljooki Moody.

Ministar magije, Rufus Scrimgeour, stiže kao izvršitelj oporuke Albusa Dumbledorea - Ron Weasley dobiva Dumbledoreov deluminator, Hermiona Granger dobiva knjigu bajki, a Harry nasljeđuje mač Godrica Gryffindora i zvrčku koju je uhvatio na svojoj prvoj metlobojskoj utakmici. Ipak, Ministarstvo zadržava mač; Scrimgeour ga ocjenjuje kao važan povijesni artefakt pa ga zbog toga Harry ne može dobiti.

Tijekom svadbenog prijema Billa Weasleyja i Fleur Delacour, Kingsley Shacklebolt pomoću patronusa šalje upozorenje "Ministarstvo je palo. Scrimgeour je mrtav. Dolaze." Harry, Ron i Hermiona bježe dezaparatirajući se, a sklanjaju se u napuštenoj kući obitelji Black. Tamo Harry primjećuje da pokojni brat Siriusa Blacka (i bivši Smrtonoša) Regulus ima iste inicijale kao i "R.A.B." koji je uzeo horkruks skriven u špilji. Hermiona se prisjeća kako je jednom u kući vidjela medaljon, a Harry ispituje Mundungusa Fletchera koji priznaje da je ukrao medaljon i njime podmitio Dolores Umbridge. Sigurni da se radi o horkruksu, uspijevaju se infiltrirati u Ministarstvo magije, koje sada kontroliraju smrtonoše, koristeći se višesokovnim napitkom. Bježe s medaljonom, ali ga ne mogu uništiti.

Prije nego je pozvao Smrtonoše, nadajući se da će tako dobiti svoju kći, Xenophilius Lovegood (Rhys Ifans) je Harryju, Ronu i Hermioni objasnio što su to Darovi smrti.

Kad je njihovo skrovište na Grimmauldovom trgu otkriveno, trio bježi. Nakon nekoliko mjeseci, načuju da je Gryffindorov mač u trezoru obitelji Lestrange u Gringottsu, ali i da Ministarstvo nije svjesno toga da se radi o kopiji; lokacija pravog mača je nepoznata. Harry zna da mač može uništiti horkrukse i želi ga pronaći. Ron, frustriran činjenicom da Harry nema pravi plan kako bi našao horkrukse ili mač te u strahu zbog sigurnosti svoje obitelji, odluči otići. Harry i Hermiona odlaze u Godricov dol, nadajući se da je Dumbledore tamo sakrio mač. Međutim, napadnu ih Voldemort i njegova zmija Nagini. Tijekom bijega Hermiona slučajno slomi Harryjev čarobni štapić.

Jedne noći, patronus u obliku srne pojavi se u blizini njihovog šatora i vodi Harryja do Gryffindorovog pravog mača. Dok ga Harry pokušava uzeti iz zaleđenog jezerca medaljon horkruks stisnuo se oko njegovog vrata, gotovo ga ugušivši. Ron se vraća i spašava Harryja te pomoću mača uništava horkruks. Ron upozorava da je Voldemortovo ime sada ukleto - izgovaranje imena poništava sve zaštitne čarolije te tako dopušta Voldemortovim saveznicima da ih nađu.

Trio odlazi k Xenophiliusu Lovegoodu, Luninom ocu, kako bi ga pitali što znači simbol kojeg su vidjeli u Hermioninoj knjizi bajki. Xenophilius objašnjava da simbol predstavlja Darove smrti, tri legendarna predmeta koja pokoravaju smrt: Vrhovni ili bazgov štapić (Elder Wand), Kamen uskrsnuća (Resurrection Stone) i Plašt nevidljivosti. Kad ga pritisnu pitanjem o Luninoj odsutnosti, Xenophilius priznaje da su je oteli smrtonoše; on obavijesti Ministarstvo da je trio u njegovom domu, ali oni uspijevaju pobjeći.

Pljačkaši (Snatchers; lovci na nagrade) zarobljavaju trio nakon što je Harry nenamjerno izgovorio Voldemortovo ime. Zarobljeni su u domu obitelji Malfoy, zajedno s Lunom Lovegood, Deanom Thomasom, Ollivanderom i goblinom Griphookom. Našavši Gryffindorov mač među njihovim stvarima, Bellatrix Lestrange posumnja da su oni provalili u njezin trezor u Gringottsu te muči Hermionu kako bi došla do informacija. Dobby se aparatira u podrum u kojem se nalaze zatočenici kako bi ih spasio. Peter Pettigrew ulazi u podrum kako otkrio izvor buke, ali dok pokušava ugušiti Harryja ovaj ga podsjeti da mu duguje svoj život pa Pettigrew olabavljuje stisak; njegova se vlastita srebrna ruka, u odmazdi, okreće protiv njega te ga zadavi. Harry i Ron žure iz podruma kako bi spasili Hermionu. Harry razoružava Bellatrix i Draca i uzima njihove čarobne štapiće. Zajedno s Dobbyjem trio se aparatira u dom Billa Weasleyja i Fleur Delacour. Dok bježe, Bellatrix smrtno rani Dobbyja pogodivši ga srebrnim bodežom u prsa.

Na samom kraju filma, vidimo Voldemorta kako otvara Dumbledoreovu grobnicu i uzima Bazgov štapić iz ruku pokojnog ravnatelja. Zadovoljan pothvatom, ispali izrazito moćnu čaroliju kako bi ga testirao.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Panika i nesigurnost među članovima Reda bila je tolika da su se svi koji su dolazilu u Jazbinu provjeravali dvostruko, pa čak i sam Harry, kojega je, kako bi provjerio da se ne radi o špijunu, napao Remus Lupin (David Thewlis), nakon što ga je Hagrid (Robbie Coltrane) doveo.
Nakon što su ih Pljačkaši pronašli i otpremili k Bellatrix, Harry, Ron i Hermiona su oslobodili Griphooka, Ollivandera i ostale zarobljenike, a onda su, uz Dobbyjevu pomoć, krenuli u obračun s Bellom i uspijeli pobjeći, ali je Dobby smrtno stradao od njezinog bodeža.

Nagrada[uredi | uredi kod]

Nagrada Kategorija Ishod Primatelj Izvor
Oscar Najbolja scenografija Nominacija Stuart Craig
Stephenie McMillan
Najbolji vizualni efekti Nominacija Tim Burke
John Richardson
Christian Manz
Nicolas Aithadi
BAFTA Najbolji vizualni efekti Nominacija [1]
Najbolja šminka i frizura Nominacija Amanda Knight
Lisa Tomblin
Nagrada Saturn Najbolji film fantastike Nominacija [2]
Najbolji režiser Nominacija David Yates
Najbolji specijalni efekti Nominacija Tim Burke
John Richardson
Nicolas Ait'Hadi
Christian Manz
Najbolja šminka Nominacija Mark Coulier
Nick Dudman
Amanda Knight
Najbolji kostim Nominacija Jany Temime
Nagrada Hugo Award Najbolja dramska prezentacija Nominacija David Yates, Steve Kloves [3]
MTV Movie Awards Najbolji film Nominacija
Najbolji glumac Nominacija Daniel Radcliffe
Najbolja glumica Nominacija Emma Watson
Najbolji negativac Osvojeno Tom Felton
Najbolji poljubac Nominacija Daniel Radcliffe i Emma Watson
Najbolja tučnjava Nominacija Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint
Nagrada Satellite Najbolja fotografija Nominacija Eduardo Serra [4]
Najbolja originalna glazba Nominacija Alexandre Desplat
Udruga filmskih kritičara okruga Washington D.C. Najbolja scenografija Nominacija Stuart Craig [5]
Ceh filmskih scenografa Najbolja scenografija u filmu fantastike Nominacija [6]
Nagrada Golden Reel Najbolja montaža zvuka: Glazba u filmu Nominacija Gerard McCann
Peter Clarke
Stuart Morton
Allan Jenkins
Kirsty Whalley
Rob Houston
[7]
Najbolja montaža zvuka: Dijalog i ADR u filmu Nominacija James Harley Mather
Bjorn Ole Schroeder
Dan Laurie
Jon Olive
[8]
Društvo filmskih kritičara Houstona Najbolja fotografija Nominacija Eduardo Serra [9]
Udruženje filmskih kritičara San Diega Najbolja fotografija Nominacija [10]
Najbolji produkcijski dizajn Nominacija Stuart Craig
PFCS Najbolja fotografija Nominacija Eduardo Serra [11]
Najbolji vizualni efekti Nominacija
VES Najbolji vizualni efekti u filmu temeljenom na vizualnim efektima Nominacija Tim Burke
Emma Norton
John Richardson
[12]
Najbolji animirani lik u filmu
(Dobby)
Osvojeno Mathieu Vig
Ben Lambert
Laurie Brugger
Marine Poirson
Najbolji animirani lik u filmu
(Kreacher)
Nominacija
BFCA Najbolji vizualni efekti Nominacija [13]
Najbolja šminka Nominacija
SLFCA Najbolji vizualni efekti Nominacija [14]
Posebne zasluge (scena zaborava) Nominacija
Nagrada Udruženja filmskih kritičara Las Vegasa Najbolji vizualni efekti Nominacija [15]
Međunarodna udruga kritičara filmske glazbe Najbolja originalna glazba u kategoriji SF/fantastika/horor filma Nominacija Alexandre Desplat [16]
Kids' Choice Awards Najdraži film Nominacija [17]
Najdraža filmska glumica Nominacija Emma Watson
Empire Awards Najbolja glumica Nominacija [18]
Najbolji SF/fantastični film Osvojeno
NMA Najbolji film fantastike Osvojeno [nedostaje referenca]
Izvedba godine Nominacija Daniel Radcliffe
Nominacija Emma Watson
Nominacija Rupert Grint
Teen Choice Award Choice Movie: SF/fantastika Osvojeno
Choice Movie: Glumac u žanru SF/fantastika Nominacija Daniel Radcliffe
Choice Movie: Glumica u žanru SF/fantastika Osvojeno Emma Watson
Choice Movie: Negativac Osvojeno Tom Felton
Choice Movie: Poljubac Osvojeno Daniel Radcliffe i Emma Watson

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kendal, Richard (6 January 2011). „2011 Film Awards Nominees”. British Academy Film Awards. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-10. Pristupljeno 23 January 2011. 
  2. „Inception tops Saturn Awards noms”. Variety.com. 23 February 2011. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-02. Pristupljeno 23 February 2011. 
  3. „Renovation - Hugo Awards”. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-29. Pristupljeno 2011-09-21. 
  4. "2010 Nominations 15 ANNUAL SATELLITE™ AWARDS" (PDF) (Press release). INTERNATIONAL PRESS ACADEMY. 1 December 2010. Archived from the original (PDF) on 2011-07-15. Retrieved 6 December 2010. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
  5. Stone, Sasha (5 December 2010). „Fincher, The Social Network Wins DC Critics”. Awardsdaily.com. Pristupljeno 6 December 2010. 
  6. Adams, Ryan (5 January 2011). „Art Directors Guild nominees”. Awards Daily. Pristupljeno 23 January 2011. 
  7. „Golden Reel Awards: Best Sound Editing: Music in a Feature Film”. Motion Picture Sound Editors. 20 February 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-27. Pristupljeno 23 January 2011. 
  8. „Golden Reel Awards: Best Sound Editing: Dialogue and ADR in a Feature Film”. Motion Picture Sound Editors. 20 February 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-27. Pristupljeno 23 January 2011. 
  9. Stone, Sasha (12 December 2010). „The Houston Area Film Critics Nominations”. AwardsDaily.com. Pristupljeno 12 December 2010. 
  10. Adams, Ryan (13 December 2010). „San Diego Critics nominations”. AwardsDaily.com. Pristupljeno January 2011. 
  11. „2010 PHOENIX FILM CRITICS SOCIETY AWARDS NOMINATIONS”. Phoenix Film Critics Society. 14 December 2010. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-16. Pristupljeno 23 January 2011. 
  12. Inception Tops Visual Effects Society Award”. Cinefundas.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-15. Pristupljeno 15 August 2011. 
  13. „2010 Awards”. Broadcast Film Critics Association. 14 January 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-04. Pristupljeno 23 January 2011. 
  14. Adams, Ryan (12 December 2010). „St. Louis Film Critics Assn. Nominations”. AwardsDaily.com. Pristupljeno 23 January 2011. 
  15. Adams, Ryan (16 December 2010). „The Las Vegas Film Critics Society Awards”. AwardsDaily.com. Pristupljeno 23 January 2011. 
  16. „IFMCA: Desplat, Hallows Pt. 1”. Filmmusiccritics.org. Pristupljeno 15 August 2011. 
  17. http://67.59.172.92/article/Local_News/Local_News/2011_Kids_Choice_Awards_Nominees_Announced/74596[mrtav link]
  18. „Kick-Ass leads Empire Award Nominations”. Comicbookmovie.com. 25. 02. 2011.. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-19. Pristupljeno 25. 05. 2011. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]