H. C. McNeile

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Herman Cyril McNeile, MC (28. septembar 1888 – 14. august 1937), poznat i kao Cyril McNeile ili H. C. McNeile te pseudonimu Sapper, bio je britanski književnik najpoznatiji kao tvorac serije popularnih kriminalističko-pustolovnih romana o Bulldogu Drummondu.

Odrastao je u uglednoj vojničkoj porodici, te se školovao za profesionalnog oficira i 1907. priključio britanskim inženjerijskim jedinicama. 1914. ga je u činu kapetana zatekao Prvi svjetski rat, u kome je sudjelovao na Zapadnom frontu; bio je ranjen nekoliko puta, uključujući napade bojnim otrovima, ali također primio brojna odlikovanja, te napredovao do čina potpukovnika. Ratna iskustva su velikim dijelom uticala na njegov opus, ali bila zaslužna i za početak književne karijere, s obzirom da je 1915. pod pseudonimom u Daily Mailu počeo objavljivati priče iz vojničkog života, a koje su stekle pohvale zbog svog realizma.

Slavu i uspjeh mu je pružio roman Bulldog Drummond, objavljen 1920. godine. Naslovni lik, koji je, poput autora bio ratni veteran, ali i koristio ratne vještine kako bi Britanski Imperij branio od komunista i drugih zlikovaca u mirnodopsko doba, je prihvaćen od velikog dijela britanske publike. McNeile je napisao niz nastavaka, kao i teatarskih adaptacija, ali i filmskih scenarija. Kada mu je 1937. godine dijagnosticiran rak, pisanje nastavaka serije o Bulldogu Drummondu je prepustio svom prijatelju Gerard Fairlieu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]