George Tenet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
George Tenet
George Tenet


Na dužnosti
11. jul 1997 – 11. jul 2004
Predsjednik Bill Clinton
George W. Bush
Prethodnik John M. Deutch
Nasljednik Porter J. Goss

Rođen/a 5. 1. 1953. (1953-01-05) (dob: 71)
New York, SAD
Ime po rođenju George John Tenet
Politička stranka Demokratska stranka[1]
Suprug/a Stephanie Glakas-Tenet
Alma mater Georgetown University (B.S.)
Columbia University (M.I.A.)

George John Tenet (5.1. 1953.-) je profesor međunarodne diplomacije na Univerzitetu Georgetown, poznatiji kao bivši direktor CIA-e.

George Tenet, odrastao u familiji albanskih imigranata, je diplomirao međunarodne odnose na Univerzitetu Georgetown, kao i Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Godine 1995, za vrijeme administracije predsjednika Clintona, imenovan je zamjenikom direktora CIA-e. Dvije godine kasnije Clinton je za direktora imenovao Anthonyja Lakea, ali je republikanska većina u tadašnjem Senatu odbila potvrditi to imenovanje. Umjesto toga je 11.7. 1997. na mjesto direktora došao Tenet.

Tenet je vrlo brzo pokazao da je spreman prkositi Clintonu, pa se tako njegova prijetnja ostavkom 1998. godine smatra glavnim razlogom što američki predsjednik nije pomilovao Jonathana Pollarda, bivšeg američkog obavještajca osuđenog za špijunažu u korist Izraela. Time je Tenet stekao simpatije republikanaca te postao jedan od rijetkih vodećih članova Clintonove administracije koji je zadržao položaj nakon Bushovog dolaska na vlast.

Tenet je bio jedan od rijetkih američkih funkcionara 1990-ih koji je smatrao kako će međunarodni terorizam postati glavna prijetnja po sigurnost SAD, te je u skladu s time vodio CIA-u. Međutim, CIA pod njegovim vodstvom nije predvidjela ni spriječila napade 11. septembra, što mnogi smatraju jednim od najvećih neuspjeha u historiji obavještajnih službi. Bush ga je usprkos toga ostavio na dužnosti smatrajući kako će CIA biti jedan od glavnih sudionika u Ratu protiv terorizma.

Tenet je predmetom najžešćih kritika postao nekoliko godina kasnije kada se ispostavilo da je CIA bila glavni dostavljač obavještajnih podataka temeljem kojih je zaključeno da Sadam Husein nastavlja program proizvodnje oružja za masovno uništenje. Ti podaci, koje su Bush i Tony Blair bili koristili kao povod za invaziju Iraka, su se nakon pada Sadama Huseina ispostavili lažnima, što je predstavljalo jedno od najjačih argumenata Johna Kerryja u predsjedničkoj kampanji 2004. godina. Iako je Bush javno stajao iza Teneta, on je 3.6. 2004. podnio ostavku.

Izvori[uredi | uredi kod]