Galipoljska operacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Galipoljska bitka
Segment Prvog svjetskog rata
[[Datoteka:
|300px]]
Datum 25. travnja 1915. - 6. siječnja 1916.
Lokacija Galipolje, Turska
Ishod Katastrofalan poraz Antante
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo Britansko Carstvo
Australija Australija
Indija


Novi Zeland Novi Zeland
Ujedinjeno Kraljevstvo Ujedinjeno Kraljevstvo
Francuska Francuska
Arapski pobunjenici

Njemačko Carstvo
Osmansko Carstvo
Austro-Ugarska
Komandanti i vođe
Ujedinjeno Kraljevstvo Sir Ian Hamilton
Ujedinjeno Kraljevstvo Lord Kitchener
Ujedinjeno Kraljevstvo John de Robeck
Otto von Sanders
Mustafa Kemal Atatürk
Esat Paşa
Žrtve i gubici
140 247
(42 957 poginulih)
195 801
(55 801 poginulih)

Galipoljska bitka jedna je od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata. Vodila se od 25. travnja 1915. do 6. siječnja 1916. Odluku da se desantom osvoji Galipoljski poluotok saveznički zapovjednici su donijeli nakon niza uzaludnih pokušaja bombardiranja s mora po vanjskim utvrdama koje su štitile ulaz u tjesnac Dardaneli.

Osvajanjem poluotoka Saveznici bi sebi omogućili pristup Carigradu, s konačnim ciljem njegovog zauzimanja, čime bi se iz daljnjeg toka rata izbacilo Osmansko Carstvo i ponovno otvorila ruta za opskrbu Rusije.

Snage Antante su mahom sačinjavale trupe Britanskog Carstva izvan Engleske (Irska, Australija i Novi Zeland) koje su činili dobrovoljci i neredovna vojska, što se ranije smatralo za jedan od glavnih razloga katastrofalnog poraza Saveznika. Danas se smatra da razlog potpune propasti invazije leži u nizu grešaka koje su načinili zapovjednici operacije.

Tursku vojsku je predvodio Kemal Atatürk, kasniji utemeljitelj turske republike te njen prvi predsjednik, koji je svoj vojni ugled stekao upravo na bojnom polju kod Galipolja.

Danas Galipolje u Australiji i Novom Zelandu predstavlja simbol velikog, nepotrebnog i uzaludnog stradanja, te se u tim zemljama 25. travnja svake godine obilježava Anzac Day, spomen na žrtve Galipolja.

Osim pod nazivom Galipoljska bitka ova se bitka još zove, prema turskim izvorima, Çanakkale Savaşları, "Bitke kod Čanakkale" (prema gradu Çanakkale na južnoj azijskoj strani Dardanela) te Dardanelles Campaign, "Dardanelski pohod", prema američkim izvorima.

O bitci je snimljeno nekoliko filmova, od kojih je Galipolje, australskog redatelja Petera Weira, zasigurno najpoznatiji.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Sestrinski projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Gallipoli Campaign
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Battle of Gallipoli